Frågor och svar om kompisrelationer

20 Jan 2011, 10:00 150
Tjej, 13 år
Question


Hej jag hade en bästa vän som hette Blanka, när vi var tolv förlorade hon oskulden, efter det började hon bli lite skum men hon var fortf min bästis. Nu är det så att Blanka är skitsnygg, inte någonting jag bara säger. Hon är 1.70, bruntt gröna ögon osv. Jag har och kommer aldrig vara avundsjuk på henne för det. Det är många människor som försöker hänga med henne för hennes utseende. Blankas mamma är präst, men slår henne, men hon slår tbx, samma med hennes pappa, han slår henne också. Fast hennes familk (skilda) är as sköna annars. Men iaf, av någon anledning har hon alltid mått dåligt, fast ingen vet om det. Så hon har skärt sig sen femman, och hennes nya grej är att fimpa på hennes egna arm. Eller snarare trycka en glödande cigg mot handleden. Vi pratar inte för att vi började glida ifrån varanda när vi började i samma skola, och sen när vi var på skolläger hängde hon med en annan falsk tjej och böörjade lämna ut mig, men vi har ändå alltid pratat hemlisar med varanda. Nu så har hon status i skolan, men jag kan se att hon är ensam. Det verkade som att hon inte ville bli min kompis flrut, för för någon månad sen sov jag hos henne (det var som gamla tider, förutom att vi gjorde lite annulonda grejer) Hon e galen, gillar att röka på, sniffa o skit. Men aa, när jag sa att jag inte tänkte vara vän med någon som inte vill vara vän med mig (på sms) så sa hon inget alls. Så när jag träffade henne hälsade jag inte, men fast hon kan hänga med vem hon vill i skolan är hon ensam, OCh jag känner hur hon tittar mig och jag vill bara krama om henne och säga att jag älskar henne och att allt ska bli bra. Jag älskar henne så otrloglit mkt och hon är fortf min allra bästa vän. Och det leder mig till något nnart (kmr säkert inte ens få svar på detta haha) men min barndomsvän filippa och jag var bästisar i typ 1 ¨r när jag och blanka gled ifrån varanda och nu ttror hon att vi är allt flr varanda. Jag kan sähga som det är att jag inte bvill vara bästis med henne längre, för det gjorde jag med blanka förut, så men vet inte hur jag ska förklara det. Och hon brukar hänga med folk hon inteens gillar då, jag är typ hennes guide, det är hobbigt, vill inte att hon ska skämma ut sig själv, o hänga med töntar hon själv inte ens gillar. Jag hoppas du läser detta och att jag får svar. Haha inte troligt, men ber! Har skrivit om min sjuka familjesituation till helena ocså. Ha det :)

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jag tycker du ska skriva ett brev till henne, jag menar ett handskrivet brev som ger mer bevis för hur mycket du bryr dig. Du ser om att hon mår dåligt, du ser om att hon är ensam när ingen annan ser. Du kan om du vill hjälpa tillräckligt bra. Det är ofta så tyvärr att man tar till droger, alkohol eller annat för att man mår dåligt, man har ångest. En del fall handlar det också om att man faktiskt vill att folk sa se det du ser. Gör allt vad du kan föra att bevisa för henne att du vet om hennes problem, i början kan hon nog stötta bort dig, för hon måste själv inse först att hon har problem och även förstå att du talar sanning.

Hon är inne i ett destruktivt beteende just nu, där det är vanligt att man tar till tex sex eller skära sig för att dämpa ångest och få tankarna på annat. Genom detta utseendefixerade samhälle så förstår jag absolut hennes egen situation, man får lätt ytliga vänner, men i sort sett aldrig den där riktiga vännen, om man nu ser bra ut enligt andra. Första steget är att hon själv måste inse att hon behöver hjälp för sina problem, dvs hon måste vara mottaglig för det du erbjuder.

Hon borde egentligen också prata med en vuxen tex kurator, ungdomsmottagningen eller bup, där hon får proffs hjälp. Hon har ett beteende som hon måste försöka få bort. Hon behöver bla jobba med sin självkänsla, då hon hela tiden vill få det bekräftat om vad andra tycker om henne.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar