Frågor och svar om bråk

22 Jan 2011, 10:00 157
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har problem med att slå.
så fort jag blir sur på någon t.ex min lillebror eller lillasyster så slår jag dom.
Jag har slått min lillebror en gång riktigt hårt så han fick ett blåmärke och hade jätte ont.
Min lillasyster har jag slått till i huvudet.
Men jag orkar inte med det hät mer jag vill inte slå eller göra någon illa!
Jag vill ha råd om vad jag ska göra!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Gå in på min blogg, där har du massa beskrivning om hur det känns att vara den som blir utsatt för dessa slag osv!

Men du måste ju jobba på din självkänsla här. Samt att din aggression inte ska gå ut över andra, slå en kudde, dra ner böcker i en bokhylla, riv sönder papper. Men i längden måste du även jobba på att kunna kontrollera dina känslor mer. Då är det bästa att gå en KBT terapi, där man just tittar på vilka tankar du får när dessa aggressioner kommer, på så sätt kan man undvika mer av ditt beteende. Kontakta BUP, Ungdomsmottagningen eller din skolkurator för att prata om hur du ska kunna dämpa detta beteende.

Kan du kanske undvika lite av situationerna som gör att du får detta aggressiva beteende? Här handlar ju en del med respekt också, samt att försöka förstå andra. Om detta kan uppkomma när tex ingen genomför din egen åsikt, så kan man ju försöka lyssna mer på vad andra tycker. Det finns inga rätt och fel. Förstå även att de är mycket mindre än dig, du är mer utvecklad och mogen, men dom vet inte så mycket än. I värsta fall får du väl separera ett tag ifrån dom, innan du har kontroll på vad du gör.

Det är bra att du har viljan till att bli av med detta beteende, det är förutsättningen till att det ska lyckas!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar