Frågor och svar om självmisshandel

23 Jan 2011, 00:00 108
Annat, 0 år
Question


Hej!...
är en tjej på 14 år, och jag började skära mig när jag gick i 7an, men har fått hjälp sen dess och är nu påväg uppåt (tror jag iaf), men nu är det så, att jag lovat min allra bästa vän, att om jag eller hon gör illa oss sj så de börjar blöda, så är det " fritt fram" för den andra...Men nu är det så också, att jag typ är beroende av det...Jag får typ panik, för ja tänker ju på det hela tiden...Och jag har testat gummiband men de blir jag bara irriterad på (det känns ju inte..).
Det vore jättesnällt om du ville svara, för jag vill verkligen sluta...Även om de känns skönt...För jag har fått nog av alla lögner....
Tack på förhand..<3

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är absolut inte bra att ni drar ner varandra i erat självskadande. Det var en mycket dum och dålig idé att börjar en så hänger den andra på. Nä, ni måste ändra på det där. Gummiband funkar för en del, andra hittar andra lösningar så som skriva dikter för att få ut ångesten på så sätt. En del slår huvudet i väggen. Men du måste hitta alternativ som inte skadar dig själv. Ångest kan man få ur sig om man slår kudden eller slänger ner böcker i en bokhylla. Du måste också ta tag i din självkänsla. Älska dig själv, du har ben att stå på, du har antagligen inga kroniska sjukdomar, du är ung och har hela livet framför dig.

Vet du, om det är en sak i livet som jag ångrar att jag gjort, då är det att jag skadade mig själv. Ärren sitter i resten av livet. Vad ska du säga till dina barn sen när du bli vuxen? Försök prata med någon som har tystnadsplikt om detta, kuratorn eller kanske ungdomsmottagningen.

Försök stötta varann du och vännen istället för att dra ner varandra ännu mer i skiten. Testa med att låsa in dina saker som du använder för att skada dig, lås in dom i en låda. Ge dig själv en belöning för varje gång du lyckas hålla dej ifrån självskadorna. Du är inte värd att hålla på så som du gör, du är värd att ha en hel och fin kropp. Det är bara du själv som kan sluta, vi utanför kan bara peppa.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar