Frågor och svar om mobbning

24 Jan 2011, 19:00 121
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej 15 år gammal och går i 8:an jag har några kompisar men inte mycke. Jag känner mig utstöt av killarna de brukar altid skratta åt när jag pratar.
Tjejerna i min klass och andra klasser brukar vanligtvis vara trevliga mot mig, men det känns att de gör detta för de tycker synd om mig eftersom de tror att jag är annorlunda.
Jag bryr mig inte om mitt utseende och det är som stör alla.
Jag gillar inte att blanda med människor mycke jag är ofta lite
blyg och rädd att skäma bort mig.
Jag undara vad jag kan göra åt det ska jag börja härma andras stil för att de ska tycke att jag är snygg åh jag är också bra i skolan och alla ärae älskar mig för att jag är glad och snäll person.Jag får altid VG på alla prov så i bland tycker dom att jag är hela tiden hemma och pluggar och dom tycker att jag är plugghäst.
snälla hjälp mig jag vill skaffa många vänner som gillar mig inte tycker synd om mig! Hur och vad ska jag göra för att slippa bli utstöt av andra

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Nej, det lät ju inget vidare så som personerna håller på. Du har självklart rätt att ha din egen stil och ska absolut inte behöva anpassa dig till dom andra. Det är bara sorgligt om de inte kan acceptera dig som du är, då är det ett tecken på att man ska försöka hitta vettigare personer. Killar är knepiga, de ska för det mesta bara vara löjliga inför andra. Det du berättar är ju ren utfrysning när de skrattar åt dig när du pratar.

Jag tycker du ska försöka att säga ifrån att de inte har rätt att behandla dig på det sättet. Hur är det med vuxna i skolan, vet dom om detta? Det är deras skyldighet att ta tag i detta och säga till eleverna att detta beteende är inte okej. Att du skulle vara en person som är ambitiös med ditt skolarbete är ju bara väldigt bra. Det kan ju hända att de är avundsjuka på att du är lite duktigare än dom. Du har rätt att bli precis lika behandlad som alla andra i din klass/skola.

Om dina lärare inte agerar så får du försöka prata med någon annan, tex kurator. Hur mycket vet dina föräldrar om vad som händer? Deras ansvar är en hel del också, de ska stötta dig igen detta. De ska trycka på lärarna att det är lärarnas ansvar. Dina vänner ska också finnas som stöd, försök göra så att de står bakom dig när de där killarna kommer och beter sig sådär. Ju fler som agerar att det inte är okej, ju bättre och lättare bli det att stoppa den utfrysning som sker.

Det är viktigt att du pratar med vuxna om dina känslor. Att hålla sakerna inom dig blir bara ännu värre. Tänk på att det är absolut ingenting fel på dig, det är bara dom andra som inte förstår att man inte måste vara som alla andra. Fortsätt med din stil! När det gäller att du inte tänker så mycket på hur du ser ut, är ju både bra och dåligt. Du kan förbättra din självkänsla och självbild om du läser Mia Törnbloms böcker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar