Frågor och svar om självmisshandel

29 Jan 2011, 00:00 169
Annat, 0 år
Question


Jag är en 21årig tjej, ochjag har ganska ofta svackor och mår dåligt, och nu har jag även börjat rispa mig med nålar i armen. Jag vet egentligen inte varför jag gör det, för det känns inte direkt bättre, ångesten försvinner inte och jag skämms över att jag gör illa mig själv. Det känns som om det bara är tonårstjejer som håller på och skär sig i handlederna. Men det är som om jag bevisar för mig själv att jag kan kontrollera min fysiska smärttröskel.

Jag skulle vilja sluta och bara må bra, men jag vet inte hur jag ska göra. Jag vågar inte söka hjälp och prata med någon. Jag är så van vid att lösa saker själv, och så har det varit sen jag är liten, oavsett om det gäller ett skrapsår eller vinterkräksjuka, eller att jag mår dåligt. Jag vet inte hur man ber om hjälp, eller hur jag ska kunna prata om mina problem.

På skolan där jag går/bor så finns det en kurator som jag har funderat på att försöka våga kontakta, och det finns också en skolpräst som jag kanske kan prata med, men jag vet inte om det kommer gå. Jag har eventuellt tänkt prata med en vän som jag känner att jag kan lita på, och berätta för honom om mina problem, så han kanske kan stötta mig att gå vidare, men jag vet inte om det är en bra idé?
Hur ska jag göra för att våga söka hjälp, och sluta vara rädd?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du ska inte känna att det är ett "löjligt" problem du har fast du är 21 år. Det finns många äldre än så som har stora problem med självskador och liknade som är destruktivt. Du måste försöka älska dig själv mer, läsa Mia Törnbloms böcker om självkänsla och lyssna på andra när de säger något positivt om dig. Du måste även hitta andra sätt att lätta din ångest. Läs även Sofia Åkermans bok "För att överleva- om självskadebeteende" där du får mer konkreta tips på hur du ska agera rätt.

Du ska absolut berätta för någon, både till din kompis som du nämner och även till någon vuxen tex kuratorn. Detta beteende är svårt att bli av med utan hjälp utifrån någon annan person, så det är nödvändigt att du berättar. Jag hittade diktskapande istället när jag ville sluta skada mig, testa det! Ta ditt problem på stort allvar, detta kan ju bli värre framöver annars. Tänk att du ska leva med dessa ärr hela livet sen, vad ska du säga till dina barn? Du kan även använda musik för att få ur dej tankar, ångest osv. Ett annat knep kan vara gummisnodd runt handleden och smärta till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar