Frågor och svar om koncentrationssvårigheter

30 Jan 2011, 10:00 262
Annat, 0 år
Question


Hejhej!
Det är såhär att jag har oftast väldigt svårt för att sitta stilla, jag måste röra på mig hela tiden. Det är väldigt jobbigt både för mig och folket runt omkring mig.
Jag har ofta svårt för att sova eftersom jag inte kan slappna av riktigt. Jag går runt och tänker på allt möjligt, försöker jag sluta tänka blir det jobbigt och bara snurrar runt i huvudet. Tänker jag för mycket får jag huvudvärk/migrän, detta händer väldigt ofta! Jag kan ofta verka stressad eller nervös, fastän jag aldrig blir stressad eller nervös. Och eftersom jag rör på mig så mycket och inte är stilla går jag också ner i vikt, jag försöker gå upp i vikt för jag anser att jag är alldeles för smal, men det fungerar inte. Jag skulle gärna vilja veta vad jag ska ta mig till...

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jag tycker du borde söka till din skolsköterska eller ungdomsmottagning. Antagligen kan du ha ADD/ADHD diagnos, det kan vara en lättare variant. Detta är ganska vanlig diagnos och blir bara vanligare. Det finns medicin att få mot det som lindrar situationerna Man blir lätt rastlös av denna diagnos. Vad händer om du läser en bok då? Är det så att du har denna diagnos bör dina lärare få veta det, så du har lite distans (extra tid) ibland om det blir en uppgift som är svår. Att du ska gå upp kan du försöka äta mer och oftare, försök att äta mellanmål och liknade både före och efter lunch. Ta en frukt eller macka. En del mediciner har bieffekt av viktökning, så kanske man kan kombinera det. Som sagt, sök till skolsköterska eller ungdomsmottagningen!

Symtom för ADD:
# Ofta lättdistraherad av yttre stimuli
# Ofta svårt att följa instruktioner från andra
# Svårt att bibehålla uppmärksamhet
# Verkar ofta inte lyssna på vad som sägs
# Tendens att tappa bort saker som är nödvändiga för uppgifter eller aktiviteter
# Svårt att organisera målinriktade aktiviteter
# Växlar ofta från en oavslutad aktivitet till en annan

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar