Frågor och svar om Ändtarmen och analöppningen

31 Jan 2011, 18:00 7838
Annat, 0 år
Question


Hejsan!

Jag har som en böld som utgår från analen, jag har haft den i några månader nu. Men i förrgår så blev jag plötsligt illamående och var alldeles varm i ansiktet.
Detta ledde till att jag spydde en del gånger och under tiden blev jag alldeles kallsvettig och min avföring var som vatten... Jag har läst runt lite på internet och sett att abscess kan ge såna här symptom och jag är rädd för det.
Känns jobbigt att gå till doktorn för detta. Kan jag göra något annat eller så?
Ska jag sticka hål på den själv kanske eller så?
Sedan kan det vara värt att nämna att den är som rosa i färgen, lite lite mera mörkrosa än ljusrosa... Snälla, vad kan jag göra?

Den gör lite ont nu men inte mycket och tidigare var den "inne" i analen och kom bara ut när jag hade bajsat eller tryckte ut den själv, men nu så är den utanför hela tiden...

Svar

Hejsan!

Det du beskriver låter som en böld(Abscess) eller en hemorrojd i analen. En abscess kan leda till att man får feber och sjukdomskänsla. En hemorrojd är utvidgade blodkärl kring eller i ändtarmsöppningen som ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda.

Båda tillstånden är vanliga och inte något som du ska känna är pinsamt att söka vård för. Jag har själv stött på detta problem hos många unga och det kan vara väldigt plågsamt, framförallt när man sitter eller behöver bajsa. Ibland undviker man att bajsa när det gör ont och då kan man få förstoppning.

Du ska inte gå omkring och ha det så jobbigt utan kontakta din vårdcentral. När dom har tittat så kan man enkelt besluta vad som kan hjälpa dig. Om det är en böld så kan man behöva ta hål på den men detta är inget du ska göra själv utan det ska en doktor göra.

Din kräkning och diareé kan bero på flera saker, kanske hade du ätit något olämpligt dagen innan eftersom det kom plötsligt flera dagar efter dina anala besvär?

Kontakta din vårdcentral så får du hjälp snabbt och enkelt! Jag lovar!

Hälsningar Sandra

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar