Frågor och svar om Ätstörningar

3 Feb 2011, 17:00 161
Tjej, 18 år
Question


Hej. jag tror att jag kan ha någon ätstörning. Det började för kanske två år sedan, då jag fick komplex över hela mig och det enda som jag kände jag kunde förändra var min vikt, så jag började träna, mycket. Sen har jag spytt upp maten ett antal gånger, även hoppat över måltider medvetet, och tagit en potatis isf för två.. Och nu i ungefär ett halv år har jag tränat typ varje dag och börjat räkna kalorier.. jag kommer inte över 1000 i slutet av dagen, och jag är stolt då. Jag mår bra om jag lägger mig i sängen och ska sova, om jag är hungrig.. sen mår jag dåligt efter att jag ätit "för" mycket. min pojkvän tjatar på mig, och han är även den enda som vet. Jag är 1.68 och väger runt 56kg som är helt normalt men har fått kommentarer av mina vänner att jag tränar mycket och att delar av min tinar bort. Försökt med att börja prata med en kurator eller någon på ungdomsmot. men kommer aldrig till skott att beställa ett möte, för vet inte om det är något fel på mig.. hur ska jag våga?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Svaret är jo, du är drabbad av en ätstörning och då ska du söka hjälp. Jag vet att det är så många, kanske även du, som oroar sig för att inte bli tagen på allvar om de väl berättar för någon. Eller tror att man ska vara oerhört underviktig innan man söker hjälp för annars kanske det inte är en ätstörning.
Så här är det. Har man tankar om kroppen, maten kopplat ihop med ångest så ska man ta hjälp. Du ska absolut ta hjälp. Lyft luren och ring till en kurator, till UMO eller en ätstörningsenhet.
Du är så värd att få må bra!

Stor kram, all värme, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar