Frågor och svar om onani

7 Feb 2011, 15:00 1327
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag undrar hur kristendomen ser på onani? Jag onanerade massor förrut, men när jag blev kristen så fick jag bara ångest av det! Finns det någon orsak till att ha ångest över det? I samband med onanin får jag också en massa olika tankar som jag inte vill tänka på. T. ex manliga könsorgan, pornografi och liknande. Jag känner mig jätte oren, men Gud skapade ju även orgasmen! Är den tänkt bara till äktenskapet eller också till självtillfredställelse?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Ja, Gud skapade även orgasmen, njutningen och sexualiteten. Den sexualitet som leder till njutning och där ingen förtrycks eller kommer till skada fysiskt eller psykiskt är inte synd. Den borde snarare ses som en del av det liv som Gud skapade och vill att människan skulle leva.

Anledningen till att onani har förknippats med synd är att sexualiteten var så intimt förknippad med fortplantning. Sexualiteten var en förutsättning för människornas/det israeliska folkets överlevnad när Bibeln skrevs. Den sexuella njutningen hörde bara samman med att göra barn. Att få barn var detsamma som säkra släktens fortlevnad och trygga sin egen ålderdom. Därför ansågs sexuell njutning för sin egen skull inte vara av godo, utan snarare motsatsen.

Det är mycket skuld och skam kopplad till sexualitet och onani. Jag tycker inte du behöver känna det. Låt onanin få vara en ren njutning. De fantasier som du har i samband med onani är just fantasier. De hänger samman med njutningen och de skadar inte heller någon så länge de är fantasier. Du behöver inte känna dig oren.

Sexuell njutning är fullt acceptabelt i vårt samhälle även utanför äktenskapet. Jag skriver i vårt samhälle därför att betona att vårt sammanhang är helt annorlunda jämfört med det bibliska. Det finns en mängd lagar i Moseböckerna som vi inte följer idag för att vi lever i ett helt annat samhälle. Ingen kräver att en kvinna måste leva utanför by eller stadsgemenskapen under menstruationen. Man blir heller inte oren om man nuddar en kvinna under menstruationsperioden. Dessa lagar anses helt opassande idag. Många, jag skulle nog vilja säga de flesta präster i Svenska kyrkan idag, menar att sexuella handlingar utanför äktenskapet är fullt acceptabla och ska inte skam eller skuldbeläggas. I såna fall måste man fråga sig för vems skull då? Inte är det för Guds i alla fall. Det är min mening.

Hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar