Frågor och svar om depression

10 Feb 2011, 15:00 137
Annat, 0 år
Question


Hej...Jag är en kille på 15 år och jag har mått dåligt de senaste veckorna.Jag vill inte prata med någon kurator eller så och jag vill inte berätta för min mamma, vill inte göra henne orolig...Men allting har helt plötsligt börjat bli så jobbigt.
Min pappa hängde sig själv när jag var liten, jag har alltid blivit mobbad på skolan och nu så känns hela mitt liv bara meningslöst...Vet inte vad jag ska göra, ligger i min säng och gråter varje natt, har till och med börjat skolka skolan vissa dagar för att jag är för deprimerad för att gå dit.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Dina problem går inte att lösa om du inte berättar för någon vuxen om hur du känner dig. Du berättar dessutom att du är utsatt för mobbning och detta är enligt lag lärarna skyldig att göra något åt. Om du håller det inom dig kommer du bara bli mer och mer deprimerad, du kommer bli mer och mer innesluten i dig själv. Du måste ta dina problem på allvar! Försök hitta någon vuxen som du har förtroende för, eller någon i din egen ålder. Din familj har också en skyldighet att kunna hjälpa dig, men de kan inget göra om du inget säger. Du får inte vara rädd för att berätta. Skolkuratorn är ju ett utmärkt alternativ att använda, då faktiskt den har tystnadsplikt och inte behöver tala om för något, så länge det inte är fara för ditt liv. Det är inte något farligt att gå till en kurator! Testa och se innan du kan avgöra något.

Utan min socionom som hjälpte mig som jag fick, hade inte jag levt idag. Jag lovar det gör skillnad, men du måste ha viljan till att bli hjälpt. Vågar du inte berätta öga mot öga, så skriv en lapp/brev till en vuxen för att berätta hur du känner dig. Du märker ju själv hur isolerad du är just nu och ingenting kommer bli bättre om du inte berättar för någon. Du kan inte hjälpa dig själv i en sådan situation, det krävs personer utifrån. Det är ett bra steg du gjort att mailat mig, men du måste berätta för din omgivning. Hur skulle du känna dig som förälder om inte du hade fått veta att ditt barn mår som den gör? Du vill ju kunna skydda ditt barn, men utan vetskapen om vad som händer kan man inte skydda det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar