Frågor och svar om självförtroende

11 Feb 2011, 23:00 130
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej och är 19 år.
Jag vill alltid göra mitt bästa i allt, skolan, hemma eller med kompisar. Men då är det en sak som hindrar mig, jag vågar inte göra fel. Jag får inte göra fel. Om jag är i skolan så FÅR jag inte göra fel, om jag är hemma så FÅR jag inte göra fel för då tänker jag att min mamma tänker att jag tycker att hon är en dålig mamma. Jag MÅSTE visa att jag älskar henne. Om jag inte hjälper till med att tömma eller fylla diskmaskinen så tror jag att jag gör henne ledsen.
om jag nu råkar göra fel så måste jag lätta på trycket, måste glömma att jag har gjort allt fel och idiotiskt som jag har gjort, så jag tar en vass sak, kan vara en sax, en rakhyvel vad som helst och så skär jag mig. Det lättar verkligen på trycket, jag mår bra av det. Men den dära känslan av att jag har gjort fel finns fortfarande kvar. Jag vet inte vad jag ska göra.....

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det du beskriver är att du har dålig självkänsla samt självförtroende. Ditt självförtroende handlar om att du måste tro på dig själv mer, vi alla gör misstag, vi alla gör "fel" och det är mänskligt. Du får inte klandra dig själv så fort något misstag har gjorts. Det finns ingen som är perfekt, alla har brister och fel som man måste jobba på. Det du kan göra är att skriva ner allt positivt om dig på ett papper och sätta upp vid någon plats du är vid varje dag, tex vid sängen. På listan kan det stå "bra på att laga mat, bra på att lyssna, tar tag i saker när dom ska göras osv" Se dina fel som saker som du faktiskt kan förbättra till nästa gång, vi lär oss alltid av våra fel vi gör.

När det gäller sin självkänsla måste du uppskatta dig själv mer, se dig som en värdefull person som gör de bästa du kan. Vi alla har saker som vi är sämre på, fokusera på dom sakerna du anser att du gör bra. Titta dig själv i spegeln och säg högt att du är värdefull! Du kan även läsa Mia Törnbloms böcker om självkänsla, där du får mycket hjälp. När det gäller dina självskador måste du tänka på att dessa ärr ska du leva med resten av livet. Vad ska du säga till dina kommande barn? Du säger ju själv att det hjälper ju inte ens att skadar dig, du känner fortfarande skulden över att du gjorde fel. Tänk verkligen på att det finns andra sätt att dämpa ångest, jag började att skriva dikter, andra lyssnar på hög musik eller slänger ner böcker och saker ifrån hyllor. Sofia Åkerman har en bra bok som heter "För att överleva- om självskadebeteende"

En sak till, du kan hjälpa dig själv till en viss gräns, men för att bli av med ditt beteende behöver du KBT terapi. Det är en behandling då man tittar på dina tankar som du får i olika sammanhang och försöker förändra dom, för dina tankar bildar ju skuldkänslor som i sin tur styr ditt beteende som är att du skadar dig. Denna behandling kan du få hos tex psykiatriska mottagningen eller ungdomsmottagningen. Med andra ord finns det inga genvägar, du måste tala om för vuxen om dina problem som du har!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar