Frågor och svar om Ätstörningar

14 Feb 2011, 15:00 118
Annat, 0 år
Question


Hej.

Har precis beslutat mig för att bli frisk från anorexi. Jag har tagit emot hjälp osv och har nu börjat gå upp i vikt. Problemet är att jag känner att jag börjat hetsäta. Inte i den utsträckning som hetsätning beskrivs men när jag äter exempelvis godis kan jag inte behärska mig utan vräker i mig. Inte överdrivet mkt men onödigt fort. Jag känner knappt av vad det smakar och det är inte så att jag njuter av det, jag bara mölar på. Samma sak gäller med kakor. Jag har jättesvårt för att bara ta en. Bestämmer jag mig för att ta en ballerina till fika slutar det oftast med fem. Går det att få hjälp med detta?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej kämpe!

Vad oerhört stolt du ska vara över dig själv som tagit dig så långt. Det du beskriver är inte alls ovanligt utan mer än regel än undantag när man ska gå tillbaka till ett normalt ätande. Du får ha förståelse för dig själv, du har under lång tid inte tillåtit dig att äta så både din kropp (även om man kommit upp i normalvikt) och själ kräver de där extra en tid framöver. Det kommer att plana ut så småningom. Försök att acceptera och tillåt dig själv att äta det där extra, då kommer du inte behöva äta så fort eftersom du redan bestämt detta i förväg (oftast äter man så där fort för att man är rädd att "rösten" inom en ska säga stopp, ät inte mer).
Det kommer att gå över med tiden, låt det ta tid.

Kom ihåg att du är så värd att få mår bra, äta och älska dig själv. Fortsätt kämpa på!

All värme och styrka på vägen. Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar