Frågor och svar om kompisrelationer

23 Feb 2011, 19:00 159
Tjej, 13 år
Question


Hej , jag är ensam i skolan , kännee mej utanför å så , men allt började typ den 20 januari då jag och min kompis pratade (jag skulle utomlands) och hon sa typ "när jag åker iväg en skol vecka till grekland , då får inte du lämmna mej jag ska ju dit om typ tre månader." "nej nej varför skulle jag ? " svarade jag , och efter att jag hadde vart utomlands och jag kom till skolan , så var hon en helt ny persson !!! Hon hadde vart med en tjej som vi snackade lite skit om , och hon hade flera gånger sakt "ååååååh vad jag hatar henne" efter som vi har bästisar då så trodde jag på henne. Men ja när jag kom hem så började hon 'puta med läpparna' (vilket hon btw gör fel ) och gå som på en catwalk -.-" hon tror att hon är harajuku men hon ser wb fjortis ut . Ja men efter tre dagar så började hon ignorera mej och började va me tjejen som skvallrar om alla och hon sakt hatade. Ja och saken är nu att hon har SERRIÖST förstört mitt liv , hon sprider rykten om mej så hela skolan är emot mej , alla tror att jag tlx säljer mej för sex , och jag orkar inte det. Så ensam går man på skolan och är hatad , till och med lärarna har börjat oroa sej , så jag ska snart till kurratorn , men det är inte allt ! Ja min bästa kompis lider av svår diabetes och sköter den inte , plus att hon har en till sjukdom , så hon kan dö närsom hälst ! Och ja , såklart mår jag då inte häller bra, jag oroar mej för henne helatidn !! Snälla jag behöccer hjälp orkar sart inte mer!!!!!! :"""C

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter som en dålig vän, som bara drar och sviker dig när du bara var borta ett kort tag. Det man ska komma ihåg att i din ålder utvecklas man väldigt snabbt och man kanske går skilda vägar. Det är rätt vanligt dessutom att tjejer "byter vänner" under skoltiden då och då. Jag tycker du ska ta ett ordentligt snack med henne, varför hon sprider rykten om dig. Framför allt varför hon dissar dig och inte vill vara med dig längre. Kanske hon känner att hon ska hämnas bara för att du var borta ett tag (vilket inte var ditt fel). Vågar du inte prata öga mot öga, så skriv en lapp/brev. Tala om hur viktig hon var för din som vän.

Men här är det också viktigt att du pratar ett ordentligt snack med lärarna om att hon sprider saker som inte stämmer om dig. Det är skolan ansvar att se till att du inte far illa i skolan och de måste agera när de får veta detta. Du pratar med en kurator vilket är viktigt och bra, där tycker jag du borde få råd om hur du ska göra och kuratorn ska även hjälpa till att stoppa dessa kränkningar som du blir utsatt för. Nu vvet jag inte om dina föräldrar vet något, men det är viktigt att de vet om detta, för då kan dom ge det stöd som du behöver, samt även trycka på att skolan ska ta ansvaret. Med andra ord är det viktigt att du prata med vuxna om dina problem och gällande tjejen och din vänskap är det inte säkert man kan reparera det. Jag skulle nog inte vilja bli vän igen med en som spridit falska rykten om en. Du säger att du inte orkar mer, hoppas du har andra vänner eller andra som betyder något för dig, som du kan få stöd ifrån. Det är inte bra att hålla dina problem inom dej!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar