Frågor och svar om mobbning

26 Feb 2011, 21:00 136
Annat, 0 år
Question


Hej!
jag har ett problem, jag går i sjuan på en skola där alla är nästan svenskar, men i min klass så finns det jag och en annan tjej som är från samma land som mig, och varje gång vi går förbi och korridorn skriker nästan alla tjejer horor till oss.
Och nu menar jag alla tjejer i paralelklasserna, åttorna, niorna.
Vi har snackat med lärare innan men det hjälper inte, och jag får inte byta skola av min mamma för hon tycker det är onödigt och blir skit sur om jag säger så. Men jag är verkligen hatar att alla kallar oss horor, för vi har inte gjort nåt dom?
Och om vi har lektion med andra klasser blir jag så himla nervös för man hör hur alla tjejer snackar skit bakom ryggen på en, man vill nästan bara gå ut och böla.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Försök hitta någon vuxen som du känner förtroende för. Du har all rätt i världen att bli behandlad som en vanlig människa, med respekt! Du har även en rättighet att få hjälp ifrån dina lärare. Dina lärare har en skyldighet gent emot lagen, de MÅSTE ingripa och agera för det du är utsatt för. Det gäller för dig att hitta någon vuxen som du kan prata ur hos, som du kan berätta exakt hur det känns när du blir kallad dessa ord i skolan. Jag tycker du även ska försöka gå till rektorn och kräva din rätt att få hjälp, rektorn har största ansvaret.

Du bör även snacka med din familj om att det inte är så lämpligt att vara kvar på skolan när du inte får någon hjälp därifrån. Nu när din mor inte tillåter att byta skola måste hon se till att dina lärare tar detta på största allvar. Jag förstår inte ens varför hon inte tillåter dig att byta skola, vill hon inte ditt eget bästa? Din familj ska trycka på hos både lärarna och rektorn. Du ska inte behöva höra dessa ord. De har ingen rätt till att kränka dig bara för att du kommer ifrån ett annat land.

Om skolan fortsätter att inte agera, så ska du anmäla detta till BEO, för då görs en utredning om skolan inte ingripit. För att din mor och lärare ska förstå allvaret med dessa kränkningar tycker jag du ska vägra att gå till skolan när det blir för jobbigt. Fortsätt kämpa för din rätt att bli rättvist behandlad och behöver du snacka med någon kan du vända dig till kuratorn, ungdomsmottagningen eller bris.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar