Frågor och svar om studier/resultat

1 Mar 2011, 09:00 203
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag går sista terminen i nian nu och klarar verkligen inte av skolan.
Innan jag ska gå iväg på morgonen är det precis som om att nån
bundit fast mig i trappan, jag klarar knappt lämna lägenheten.
När jag väl är i skolan fungerar det ett tag, men sen efter någon
timme bara brister allt. Jag får svårt att andas, jag känner mig typ
kvävd och trängd. Jag får sån panik, precis som att jag måste
fly men inte vet var jag ska ta vägen. Och jag behöver verkligen
råd.. Vad ska jag göra? Jag har pratat lite med mina föräldrar
men dom förstår inte. Jag mår så jävla dåligt över det varje dag..
Det är liksom nu det gäller, det är nu jag grundar min framtid.
Eftersom jag får dessa "anfall" så blir de omöjligt för mig att få
något gjort, ännu mindre lära in det jag läser. Allt går mycket
lättare hemma, i en trygg och lugn miljö. Och där får jag dessutom
mer utav läsningen, det är enda gången det går in.

Jag har vänner som jag umgås med, så det är ingen social
fobi eller liknande.. Det är bara stress, ångest och panik i
skolan.. Behöver verkligen råd.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jag förstår din press och ditt problem, men du måste försöka fokusera på att klara dagen, provet. Gör upp små mål istället för att stressa upp dig för resultatet som ska bli om några månader. På fritiden ska du göra något som du älskar, någon idrott eller vara med dina vänner. Du måste ta fram dom där ljuspunkterna som du faktiskt har i livet.

I skolan tycker jag även att du ska försöka komma på andra sätt att lära dig än va du hittills har gjort. Vi kan ta exemplet med glosor, det finns en mängd olika sätt att lära sig glosor på. Jag skrev ner det engelska ordet på ett papper minst 10 gånger i rad. Hitta ditt eget sätt och det är också viktigt att du frågor läraren när du inte förstår en uppgift, frågar man inget, så får man heller inget svar. Du ska även be läraren att få extra hjälp, det finns ju bla läxhjälp eller läshjälp och liknade. Ta även hjälp av dina egna vänner, som kanske inte har samma problem som dig, be dom att förklara uppgiften du inte förstår och även stötta dig under tiden.

När det gäller ångest och stress är det egentligen svårt att hjälpa sig själv, man kan bara minska ångest känslorna genom det jag precis sa, men att få bort dom helt krävs terapi och eventuellt medicin mot panikångest. Jag råder dig till att gå till en kurator eller ungdomsmottagningen och få hjälp med terapi, KBT ska vara den bästa mot ångest. Sen tycker jag du borde prata med dina föräldrar en extra gång, det kan vara så att du har svårt att förklara dig i ord och därför har de hittills inte förstått dig. Skriv en lapp/brev till dom om det är svårt att prata öga mot öga. Det är viktigt att du har deras stöd också.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar