Frågor och svar om utseende

2 Mar 2011, 20:00 128
Tjej, 17 år
Question


Hej! Så.. Jag har länge haft problem med min näsa. Eller jag har länge inte tyckt om den och kännt mig väldigt obekväm och osäker med den. Jag har berättat detta för mina föräldrar och att jag vill operera mig, men de vägrar och säger att de måste ta mig till en terapeut. De skyller även på pengar, fast vi har det väldigt bra ställt. Det känns nästan som att de säger nej för att de är rädd att andra ska tycka att de är dåliga föräldrar då. Jag vet att en terapeut inte kan hjälpa, utan jag kommer fortfarande tänka på det. Jag tänker på det varje dag och mår dåligt. Så vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det din familj menar med att du behöver terapi, handlar om din självkänsla och självbild. En näsa, vad är det egentligen, när du kunde ha varit av med ett ben eller arm. Var nöjd med dig själv och uppskatta dom saker du har. Jag kan säga dig att en hel del av dom som opererar sig för att de inte är nöjd med näsa, bröst osv, dom blir inte heller nöjda efter, eftersom deras självbild är densamma som den var innan. Det handlar mer om din syn på dig själv, du måste lära dig att acceptera att du är den du är, du har dom saker du har. Det gäller även dina vänner, dom ska acceptera dig precis för den du är. Jag är personligen emot dessa skönhetsoperationer, eftersom det bara förvärrar samhällets krav på hur man ska se ut. Du kan öka din självkänsla genom att läsa Mia Törnbloms böcker.

Jag tycker din familj gör helt rätt i att sätta ner foten gällande din vilja om operation. Så länge du fortfarande är under 18 så har de ansvaret och kan bestämma helt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar