Frågor och svar om framtidsoro

3 Mar 2011, 23:00 312
Tjej, 16 år
Question


Vad ska man göra om man inte kan leva i nuet utan hela tiden går tillbaka i tiden till tidigare liv och blir deprimerad?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det du behöver göra är att gå i någon form av terapi, den bästa är KBT, där man tittar på vilka tankar man får, för tankarna leder till sina känslor och sedan sitt beteende. Jag tycker du ska gå till en kurator och prata ut om det som hänt. Tänk dig att du samlar dina problem i en kista, låser den och kastar bort nyckeln och sedan tror att du kan gå vidare. Men det går inte, fröet som finns i kistan (din framtid) måste få näring, vatten och ljus. Det jag vill komma till är att du måste prata ut om det förflutna som varit, innan du kan gå vidare och se framåt.

Jag tycker du även ska skriva ner alla roliga saker du gör på en lista. Listan kan du sätta upp vid sängen så du ser den ofta. Då får du bevisat för dig att du faktiskt gör roliga saker också, du måste se det du har och inte det som du inte har. Uppskatta även dina vänner, din familj, du kanske gillar något sport osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar