Frågor och svar om anorexia nervosa

4 Mar 2011, 19:00 204
Tjej, 14 år
Question


Jag känner en tjej som har anorexia och hur mycket jag än stöttar henne igenom det så känns det som om hennes sjukdom får oss att glida isär. Vi brukade vara riktigt nära och nu.... ja....!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Den sjukdomen är tyvärr väldigt svår. Det gäller att hon själv inser att hon har problem och att hon behöver hjälp. Det är inte mycket mer du kan göra tyvärr, du kan finnas där o stödja, men hon måste själv ta steget att få hjälp. Du kan förklara hur mycket hon betyder för dig, hur fin hon är. Hon borde få hjälp av kurator eller på ungdomsmottagningen. Jag vet själv hur enormt jobbigt det är att se sin vän bara bli smalare och smalare och man är ganska maktlös. Skriv ett brev/lapp där du förklarar hur ont det gör att se henne sådär.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar