Frågor och svar om kompisrelationer

7 Mar 2011, 11:00 118
Tjej, 14 år
Question


vad ska man göra när man alltid är ensam?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Ensamhet är ingen lätt grej, speciellt om man kommit in i en ond cirkel då varje ny person man lär känna sviker eller lämnar en. Men det är viktigt att hela tiden söka om på nytt, nån gång kommer man hitta den där rätta personen. Det finns ju klubbar och idrotter som man kan gå i för att träffa folk. Scouterna är ju ett perfekt ställe! Och inte på tal om internet, en enormt bra källa att hitta vänner på.

Du måste bryta dina mönster och tankar när du snöar in på ensamhetskänslorna. Sätt på hög musik och lev dig in i musiken, läs en bok, ring någon du kan prata ut med, se en film eller ta en promenad med musik i öronen. Om det är så att du har vänner, men ändå känner dig ensam tycker jag du ska prata med dom vännerna om det. Försök få eran relation ännu mer tajt och umgås med varandra, uppskatta småsaker som ni gör! Skriv ett brev till dina vänner och förklara i ord hur mycket dom betyder.

Man ska aldrig ge upp sökandet efter nya vänner, förr eller senare ger det resultat. Jag gjorde en diktbok en gång som heter "När ensamheten hälsar på", du kan provläsa den här https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=12613

Jag tycker du ska gå till kuratorn om dessa känslor/tankar fortsätter. Det är alltid bra att prata ut!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar