Frågor och svar om koncentrationssvårigheter

8 Mar 2011, 07:00 305
Annat, 0 år
Question


hej!
jag är en tjej som är 14 år snart 15 och jag har väldigt svårt i skolan,jag fattar ingenting nästan och jag skulle verkligen vilja ändra mig,altså jag skulle vilja få råd eller tips och sånt om hur jag ska klara av 8:an nu sen är det ju 9:an som är ännu svårare.
Varje gång jag är på en lektion då måste jag alltid göra nåt annat än att plugga,jag gör inte alla mina läxor,det händer ibland och jag blir jätteglad men sen tar det stopp och jag kan bara inte konceterar mig i skolan och alla ämne mest i matten och no:n det känns varkligen hemsk och jag vill jätte gärna klara av alla prov och få vg-mvg på alla på prov,men snälla hjälp hur gör så att jag får det och så att jag inte bara tänker`òh fan nu äre matte jag hatar det``för jag vill verkligen bli glad och gilla det,men snälla snälla svara

Det är inte så att jag håller på att vara med kompisar eller går ut på lektionen eller röker som många ungdomar gör jag är väldigt tyst och snäll men har ändå svårt att koncterar mig.Så Snälla hjälp det skulle betyde mycket om ni kunde ge mig tips om hur jag ska få mina mål.

tack för att du/ni läste detta.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter som att du skulle kunna ha diagnosen ADD eller ADHD, då man både har svårt att sitta still och koncentrera sig, inlärningen försämras också. Den blir vanligare och vanligare bland ungdomar att få nuförtiden. Jag tycker du ska be om extra stöd i skolan, då det finns specialpedagoger eller läxhjälp. Kanske dina föräldrar är bra på att hjälpa dig med läxorna? Var inte rädd för att fråga om en sak till läraren, om du inte förstått uppgiften. Ta upp för läraren att du har extra svårt för att lära dig, så får du stöd. Du kanske även kan få extra tid till ett prov eller liknade. Du måste ta upp detta för en vuxen i din närhet, annars kan det ej bli bättre.

Du kan genom din skolsköterska ta reda på om du har diagnosen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar