Frågor och svar om utseende

9 Mar 2011, 11:00 113
Annat, 0 år
Question


Jag har jätte mycket problem med mitt liv, jag tänker negativa tankar om min kropp/framtid osv i princip hela tiden, jag ligger i min säng o gråter om kvällarna för att min liv känns så himla fel.
Jag har inga problem hemma med mina föräldrar eller nåt. Tex jag har blivit utnyttjad av typ 7 killar, dom gångerna känns det alltid som att de är mej de är fel på. Jag vet inte vad de kan vara, dålig självkänsla såklart, men vet inte vad jag ska göra längre, jag har varit till en psykolog när jag var ungefär 11-12 år, men känns som att de inte gör någon nytta, jag pratar med min mamma om de hela tiden, men hon förstår som aldrig nåt av vad jag säger, det är som att prata med en vägg, hjälp !

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Usch, det lät inget kul att din mamma inte tar dina problem på allvar och försöker förstå mer än hon gör. Jag tycker du ska börja hos kurator igen för att prata ut om dina känslor och tankar. Det är livsfarligt att hålla dessa tankar inom dig, till slut blir det som en bomb av tankar och då kan det bli väldigt farligt. Det är viktigt att du försöker hitta någon vän i din ålder som lyssnar och försöker förstå, sen är det viktigt att du har minst 1 vuxen son hjälper dig, för detta är inget du kan lösa själv. Jag brukar jämföra problemen/tankarna om att man stänger in dom i en låda inuti sig och i lådan ligger ett frö, fröet måste få luft, näring och solljus för att den ska växa. Det vill säga, du måste öppna lådan med känslor i, för att bli av med dom, så att fröet dvs ditt liv ska kunna fortsätta växa på rätt sätt.

Du känner säkert igen Mia Törnbloms böcker om självkänsla och dom tycker jag du ska läsa. Kom ihåg att det är aldrig ditt fel till att det blivit som det blivit. Det är aldrig okej att utnyttja en annan person och det är extremt fel som dessa killar gjort. Det var rätt många killar du blivit utnyttjad av, vilket är allvarligt och som du måste berätta för vuxen om. I lagens mening är det ju heller inte lagligt.

Det du måste göra också är att försöka hitta något på fritiden som du älskar och brinner för, typ någon idrott eller någon klubb. Det är alltså viktigt att du har något roligt att fokusera på, som kan styra bort dessa möra tankar.

När du ska sova tycker jag du ska lyssna på någon lugn musik, läsa, skriva eller kanske ringa en vän. Det gäller att fokusera på annat än bara tankarna. Det finns ju även sömnmedel som du kan testa i värsta fall.

Skriv en lista på positiva egenskaper om dig själv, sätt sedan upp listan vid sängen eller där du ser den varje dag. På så sätt kan du intala dig själv om att du är en viktig och bra person, förr eller senare kommer du ändra din egen självbild. Du ska även skriva upp varje gång du lyckas med någon som du innan inte alls trodde du skulle klara av, tex ett prov eller en idrottsmatch. Detta blir som ett eget bevis på att du faktiskt lyckas med mer än du tror.

När det gäller din kropp finns det en del övningar om det. Man kan titta sig i spegeln varje dag och fundera på vad man ser. Tänk att du har i alla fall ben att stå på (endel sitter i rullstol), tänk på att du är inte blind, eller att du kanske har fina ögon. Sen ska du göra något större av detta, dvs mina ögon är fina, men ögonbrynen som är bredvid är nog inte så dumma heller osv. Här gäller det att ha tålamod, för positiva tankar om dig själv tar tid att skapa fram, men det kommer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar