Frågor och svar om bulimi

14 Mar 2011, 09:00 210
Tjej, 16 år
Question


hej, för cirka ett o halvt år sen slutade jag äta, jag började svälta mig själv och det kändes helt underbart att kunna känna att jag kunde kontrollera något, jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att jag börja svälta mig själv, men jag antar att jag ville gå ner i vikt och när mina föräldrar kallade mig tjockis om jag klantade till mig och sen gav mig en box eller något kände jag mig så värdelös, att något skulle ändras. svältandet ändrades till att jag började hetsäta och sedan spy upp maten , jag blev jättelycklig när jag ställde mig på vågen och min vikt minskades hela tiden , när det var som värst vägde jag 48 kilo och var 176 cm lång, men ändå kunde jag inte förstå problemet. till slut kom mina föräldrar på mig när jag tvinga mig att spy sen så sluta jag halvt med kräkandet, tankarna och kräkandet finns fortfarande kvar och det har aldrig gått bort heltm, jag pendlar upp och ner i vikt , och jag mår så dåligt om jag gått upp något hekto, nu är inte känslan över att kontrollera sin kropp härlig ens , den börjar irritera mig.. snälla hjälp mig vad ska jag göra ?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Din självkänsla och självbild är ju rakt ner i botten. Det kan du öva upp genom att göra olika övningar med hjälp av Mia Törnbloms böcker. Nu uppger du inte om du fått någon proffshjälp under den här tiden, men det måste du ju självklart ha. Ett gott tecken som ytterst få har som har anorexia eller bullemi är ju viljan av att bli av med sjukdomen. Denna hjälp kan du få via ungdomsmottagningen eller via bup.

Jag gläds åt din vilja att förbättra denna sjukdom och bli fri ifrån den! När du äter tycker jag du ska äta lite och ofta och försöka behålla det. Det är mycket som påverkas i din kropp om du inte äter, bland annat kommer din energi och koncentration vara enormt dålig, vilket påverkar ditt betyg, som i sin tur påverkar din framtid. Ta en frukt och nått mer på förmiddagen mellan frukost och lunch, gör samma sak med eftermiddagen mellan lunch och middag. Det är ju inte ett bra sätt att ha kontroll på, försök hitta något annat som du kan ha kontroll på, som inte berör din kropp. Det finns även olika sorters näringsdrycker som jag tycker du borde testa, då du faktiskt förlorar mycket vitaminer när du inte äter så mycket och rätt saker.

Det är också viktigt att du har en vän som finns där, som får dig att uppskatta livet och dagen. Vänner ska man ta vara på och dom är guld värd, inte minst i ungdomslivet. Tänk på att det är du som kan förändra och som måste arbeta med detta, dina nära kan bara stötta. Därför behöver du proffshjälp!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar