Frågor och svar om självförtroende

16 Mar 2011, 21:00 212
Tjej, 15 år
Question


Jag verkligen hatar min kropp och i min skola vågar jag inte vara den jag egentligen är, det är jätte jobbigt. Jag har gått i denna skola i 2 år och jag vet allt om mina vänner men dom vet i get om mig men dom vill veta men jag vågar inte säga hur jag är för gillar inte allt som dom gillar. Och undrar hur ska jag våga gå till skolan med bl.a. Kläder som jag gillar att ha hur ska jag göra för att inte hata min kropp och våga visa vem jag är och våga berätta om mig??? Snälla hjälp mig, fick problemet i denna skola och nu går jag redan i 8:an

Svar

Hej tjejen!

Tack för din fråga.

Det kan hända att man tappar bort sig själv när man byter skola och därav umgängeskrets. Man vill gärna passa in och bli omtyckt av de nya skolkamraterna. Detta kan resultera i att man försöker att anpassa sig och man kanske gör det lite för mycket och plötsligt står man där och känner att man inte längre är sig själv till 100%.

Kom ihåg att det är ok att vara annorlunda, tycka annorlunda och att utmana sin omgivning, därav även sina vänner. Man måste få tycka olika om olika saker utan att det för den sakens skull resulterar i att man hamnar i en stor konflikt med sina vänner.

Om du känner att du genom att vara dig själv skulle stöta dig med dina vänner på något sätt, måste du våga omvärdera om du är i rätt grupp av människor.
Du har känt dessa personer i två år och du upplever att de är nyfikna på dig, så om du litar på dem, våga ta steget och dela med dig. Om det känns för överväldigande att släppa ut allt på en gång, gör det i mindre steg, så att du känner dig bekväm och trygg.

En stark självkänsla börjar alltid inifrån. När man vågar ta steget och ärligt säga att jag vill må bra och jag vill tycka om mig själv för den jag är, då är man på väg åt rätt håll.

Det finns vissa saker som man kan tänka på och som kan hjälpa en på vägen:
- Omge dig med människor som ställer upp, stärker och stöttar dig.
- Våga sluta jämföra dig med andra, det sätter en stor press på dig. Tänk på att vara den bästa versionen av dig själv, ingen annan.
- Minska kraven på dig själv. Man behöver inte vara perfekt på allt för att vara en riktig toppen tjej.
- Tänk positivt om dig själv! Ingen annan kommer att göra det först, du måste behandla dig själv som du vill att andra ska behandla dig!

Våga tänk följande:
Jag är värdefull
Det är okej att göra misstag
Jag är bra nog som jag är
Jag är medveten om mina goda sidor
Andra uppskattar mig mest när jag är mig själv
Jag är bra på att sätta gränser och säga nej
.....Fyll på själv med saker som peppar dig....

Jag hoppas att du orkade ta dig igenom mitt långa svar! Behöver du mer stöd så tveka inte att höra av dig!

Stor kram!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar