Frågor och svar om självförtroende

17 Mar 2011, 21:00 204
Tjej, 15 år
Question


du svara förut på mitt mejl när jag sa jag hata min kropp och kan inte vara mig själv. men alltså om jag skulle gå till min skola med såna kläder jag trivs i så skulle alla kommentera mig och det skulle jag inte klara av för så själv säker är jag inte. Jag har blivit mer tjejig nu för har köpt såna slags kläder och visst jag gillar dom men känner mig som mig själv när jag har såna kläder jag trivs i som faktiskt är typ street dance kläder för jag har såna byxor och olika både mag tröjor och längre tröjor och kepsar men skulle inte våga gå till skolan så för skulle få så himla många blickar och kommentarer som skulle trycka ned mig för i min skola är alla verkligen som tjej så är dom tjejigt klädda och som kille så fint killklädda och då skulle jag inte passa in. hur ska jag kunna klara av det?

Svar

Hej igen,

Jag förstår att detta i grund och botten inte handlar om kläder, utan som du skriver, om din självkänsla. För att kunna utveckla en bra självkänsla måste man innerligt vilja förändring. Självkänsla eller brist på självkänsla sitter djupt inne i oss, det är inget man man kan knäppa av och på från en dag till en annan. Har man arbetat upp en stark grund finns det nästintill inget som kan rasera det.

Så om du vill ha modet att våga vara dig själv fullt ut, oavsett situation, måste du börja arbeta med dig själv. Det finns ingen snabb lösning, men är man tillräckligt öppen mot sig själv kan man ta reda på vad som gör en osäker och vad det bottnar i.

I din fråga har du skrivit ner ditt mål, att våga klä dig på ett sätt som du är bekväm med och att ha styrkan att hantera kritik.
Min fråga till dig är - Vad tror du saknas för att du ska våga ta ett första steg? Hur skulle det första steget se ut? Har du någon i din omgivning som skulle kunna stötta dig?

Börja med att tänka igenom ovanstående och fokusera på lösningen. Man blir mer motiverad att våga ta för sig om man fokuserar på sitt mål istället för alla hinder som kan dyka upp på vägen.

Lycka till!

Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar