Frågor och svar om mobbning

23 Mar 2011, 21:00 128
Annat, 0 år
Question


Hejsan.

Det är så att en elev i min klass slänger ut dumma och kränkande komentarer till mig (lite i smyg så att lärarna inte hör). När det här börja hända fick jag hjälp av en lärare men det rann ut i sanden tillslut. Nu har jag fått en annan lärare förstå. Det känns som att jag tjatar på den här läraren lite om att han ska prata med eleven. Tillslut pratade läraren med eleven och jag med läraren och läraren sa att det gick bra men det är inte över. Just nu känns det som att det här börjar rinna ut i sanden igen. Vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du ska fortsätta trycka på och tjata på läraren att ta tag i problemet och att säga till ordentligt. Om dina föräldrar inte vet om något måste du berätta det för dom så att dom själva kan tjata på läraren också. Du har rätt att få hjälp och skolan är skyldig enligt lag att hjälpa dig så fort dom får vetskap om det. Det menas alltså att de måste se till att det stoppas. Din familj ska kunna finnas för dej när det blir jobbigt. Ni bör även kontakta rektorn, då den har största ansvaret att lärarna ska agera direkt.

Sluta inte hoppas och tro, för det kommer lösa sig med tiden. Fortsätt tjata! Om du behöver prata om dina problem mer kan du ju vända dig till kuratorn. Du ska även gå till någon mer lärare, så att fler vet om dina problem, för det är inte bara 1 lärare som är skyldig att hjälpa dig, utan all personal på skolan ska kunna hjälpa dig och ta dig på allvar.

Anledningen till att det rinner ut i sanden är dels för att lärarna inte vet hur de ska hantera situationen, sen orkar dom inte ta tag i det tyvärr. Men som jag sagt, fortsätt tjata på alla dina lärare. Någon gång kommer det lösa sig och försök dessutom undvika så mycket du kan att vara nära denna person som kränker dig. Var nära en vuxen ofta, eller om du har vänner så var med dom.

I värsta fall om ingenting händer när både du och din familj kämpat länge, så kan du anmäla detta till BEO och det kan din familj hjälpa med. Tänk också på att det är inte dig det är fel på, du har inte gjort något fel. Det är tjejen som kränker dig som själv har problem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar