Frågor och svar om anorexia nervosa

25 Mar 2011, 18:00 166
Annat, 0 år
Question


hej!

jag och en av mina kompisar började prata om ätstörningar osv. det visade sig att vi båda hade haft problem med maten och att vi brukade spy upp mat osv. det här hände i somras och sen dess har vi haft kontakt med varandra och pratat om hur vi mår och helt enkelt pratat av oss lite.

men för några dagar sedan nu så upptäckte två av våra vänner att vi höll på med att spy upp mat,träna alldeles för mkt och hoppa över måltider (det tog alltså ett halvår innan dom märkte något) och sen dess har de kollat på oss konstigt och försökt få oss att äta mer och idiotförklarat oss för att vi har håller på som vi gör. detta gör att vi spyr ännu mer och bara mår sämre. hur ska vi göra? kan vi säga till dom att inte lägga sig i mer?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Era vänner gör helt rätt i att agera så som dom gör, de ska nämligen säga stopp. De är rädda om er, ätstörningar är livshotande om det går långt och man inte får rätt hjälp. Jag tycker inte du och din vän som triggar dig, att ni ska umgås något mer. Det är faktiskt så att man sällan klarar av att ha kontakt med en annan som haft/har samma problem med en, när man själv fortfarande är nere i mörkret gällande sakerna. Antingen får ni båda skärpa er eller så måste ni gå skilda vägar. Ni kan inte fortsätta trigga varandra såhär.

Det finns massa nackdelar med att hålla på så som ni gör med att inte äta. Dels klarar ni inte av skolarbetet, då ni inte får tillräckligt med energi, sedan som jag sa är det livshotande problem ni har. Det är sådant här som jag blir riktigt ledsen på i samhället, folk som triggar varandra att fortsätta med dessa allvarliga problem. Det är absolut inget att leka med och det är inte acceptabelt att ni beter er så.

Jag tycker ni eller i alla fall du ska söka hjälp för dessa problem. Ungdomsmottagningen ger jättebra hjälp för personer med ätstörningar, där kan man även få samtalshjälp.

Jag tycker du ska jobba mer med din självkänsla och börja acceptera din kropp för vad den är och inte för sådant dumt som du vill uppnå. Jag tycker även du ska ta vara på dom vännerna som verkligen bryr sig, din vän som triggar dig bryr sig ju inte på samma sätt. Ta vara på dom som finns för dig, som vill att du ska må bra. Dom ska du absolut inte stöta bort, det är ju dom som är guld värda i längden.

Jag förstår inte vad du och din vän vill uppnå? Det är inget att sträva efter att spy så mycket som man kan. Det är allvarligt det ni håller på med. Som jag sagt, förbättra dig med detta eller säg upp vänskapen med din vän som triggar dig. Det är inte en riktig vän som håller på så, dom riktiga vännerna bryr sig om sin väns hälsa. Problemet i din fråga ligger inte hos dina vänner som "tjatar" om att sluta, utan problemet ligger hos dig och din vän som faktiskt har ätstörningar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar