Frågor och svar om depression

28 Mar 2011, 19:00 90
Tjej, 14 år
Question


jag mår allmänt dåligt hela tiden, men vet aldrig varför. Jag sover jätte dåligt och kan inte konsentrera mig i skolan längre, jag har ingen energi kvar, jag gråter hela tiden och jag cuttar mig, vilket jag har lovat mina underbara kompisar som alltid finns därför mig att sluta me, fast det inte går. Jag bor vid ett berg som jag har försökt hoppa från några gånger. Jag vill lixom bara försvinna, mamma och pappa säger att det är för att jag har för mycket krav på mig själv men det har jag inte för jag orkar inte ställa krav på mig själv, både jag och mina kompisar bryr oss mycket om våra utssenden men jag orka inte göra det längre. Jag har gått hos bup rätt länge men slutade för en månadesen men nu har allt blivit skit igen. snälla hjälp mig, jag vill inte att mina vänner ska ha det så här, dom får trösta mig hela tiden och jag förstår att det är jobbigt för dom men jag vet inte vad jag ska göra imed att ingen förstår?! help me

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Usch, det låter inget bra alls. Synd att du slutade på bup, för det som krävs är att gå på samtal med något proffs för att prata ut om det. KBT är en bra behandling mot dessa problem, där man då koncentrerar sig på sina tankar, vilka tankar man får i olika sammanhang. Oftast överdriver man saker och tror det värsta om någon som egentligen inte alls kommer att inträffa.

Du måste jobba på din självkänsla, var nöjd för den du är, uppskatta dina vänner och ta vara på dom. Det är tyvärr många som varken har vänner eller en familj som bryr sig, så ta vara på det och ha inte för höga krav på dig och ditt liv. Det är viktigt att du sätter upp små mål istället för stora mål.

Jag tror även du skulle behöva äta antidepressiv medicin, så du får den där extra skjutsen med ditt månde, som kan göra att du ligger på en jämnare nivå. Du borde även hitta något som gör dig glad, det kan vara en idrott eller någon annan form av sysselsättning utanför skolan. Det är jätteviktigt att känna att man gör något roligt i livet också och inte bara pluggar i skolan, man måste fokusera tankarna på annat också.

När det gäller skolarbetet bör du tänka såhär, ju tidigare jag gör klart läxan, ju mer fritid kan jag få och som du är värd att unna dig fritid då också. Börja plugga till provet direkt när du får vetskap om att du ska ha prov, då kan du öva lite varje dag och på så sätt kan du få in mer i huvudet om sakerna om du liksom nöter in det lite varje dag. Hitta olika sätt att öva till proven.

Dina självmordstankar ska du ta på största allvar. Tänk på din familj, dina vänner och alla andra som faktiskt bryr sig och som gillar dig. Tänk hur dom ska hantera det om du nu skulle ta ditt liv. Självmord löser nämligen ingenting alls.

Där du kan vända dig till är ju Ungdomsmottagningen, skolkuratorn eller försöka igen på BUP. Det gäller att hitta en terapeut som verkligen passar för sig själv, för alla jobbar på olika sätt. Du kan även låna/köpa Mia Törnbloms böcker om självkänsla, för att själv öva upp din syn på dig själv. Försök även hitta en vuxen att prata med, för dina vänner får för mycket ansvar och det blir för tungt för deras axlar att bära i längden. Det viktigaste att tänka på är att PRATA med andra om dina problem och håll dom inte inom dig. Det blir bara värre. Du har redan styrka när du berättar att du vill göra något åt det, det är många som inte ens vill ta tag i sina problem.

Tänk på att du är värd mer än vad du tror. Försök göra en lista på saker som du är bra på, ta hjälp av dina vänner för att hitta dom. Listan kan du sätta upp vid sängen så du ser den varje dag och intalar dig själv om att du faktiskt är värdefull och att du gör bra saker i livet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar