Frågor och svar om svampinfektion

30 Mar 2011, 09:00 274
Tjej, 14 år
Question


Hej. Jag har funderat länge på när jag har inte ennu fått mens, men har tydligen svamp i undelivet.. är det normalt att ha svamp fast man inte fått mens? Är det farligt att ha svamp i längre tid? Det skulle hjälpa mycket om jag skulle få svar. (:

Svar

Hejsan!

JA! man kan ha svampinfektion i underlivet utan att ha fått mens. Svampinfektioner kan man få i alla åldrar!

Om du har svamp upprepade gånger, alltså att det kommer flera gånger så behöver man försöka få fram vilken anledningen kan vara. Här är några grundläggande råd:

-Duscha inte mer än 1gång/dag.
-Tvätta dig inte med tvål i underlivet.
-Använd bomullstrosor och försök undvika åtsittande jeans.
-Köp IntimOlja på apoteket, be din mamma eller någon på apoteket om hjälp om du tycker det är svårt. Detta är en olja som är mycket skonsam och bra för slemhinnorna som lätt utsätts för svampinfektioner.

Att ha svamp en längre tid är mycket jobbigt eftersom det kliar och då kan det uppstå små sår i underlivet. Det finns receptfria svampkrämer osv. på apoteket men dessa bör man ej använda för ofta! Så att om du får svamp om och om igen så kontakta ungdomsmottagningen, då kan man behöva ta en tablett istället som finns på recept. Om du inte är säker på att du har svamp så bör du också kontakta din ungdomsmottagning för undersökning.

Ta hand om dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar