Frågor och svar om meningen med livet

1 Apr 2011, 10:00 382
Tjej, 24 år
Question


Är det normalt att onanera om man tror på gud? Är det normalt överhuvudtaget? Finns gud? Finns det ett paradis? hur blir man en bra människa? Om man varit sjuk och misshandlat, men egentligen är snäll är det fel ska man säga förlot, förklara och säga vad man vill? kan du be för mig att jag blir bra inför gud?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Det är normalt att onanera. Om man tror på Gud eller inte spelar ingen roll. Sexualiteten ser olika ut för oss alla. Är det normalt överhuvudtaget? Jag är inte expert på frågor om sexualitet, men de jag känner till som är kunniga på området (t ex RFSU, Ungdomsmottagningen)menar att det är normalt. Varför skulle det inte vara normalt? Hur tänker du?

Finns det ett paradis? Det beror vad du menar med frågan. Jag tror inte jag kan besvara den utan att få ställa några följdfrågor. Men jag gör ett litet försök ändå. Jag tror att Gud tar hand om oss när vi dör. Kanske kan man beskriva det som ett paradis? Jag tror också att paradiset finns här på jorden i detta livet. Det uppstår mitt ibland oss när vi alla hjälps åt, stöder och bär varandra, skrattar och gråter tillsammans. Paradiset är väl att få känna sig omsluten av en kärlek som är god, varm och trygg. Kanske kan man känna det i mötet med Gud. En del gör det men inte alla. Man kan också välja att tolka att en hjälpande hand från en medmänniska är Guds utsträckta hand.

Hur blir man en bra människa? Det är en stor fråga. Jesus kanske hade svarat något i stil med: Allt vad du vill att människor ska göra för dig, ska du också göra för dem, Matteusevangeliet 7:12. Eller så mediterar man över dubbla kärleksbudet (som borde heta trippla): Du ska älska Gud med hela din själ, med hela din kraft, med hela ditt förstånd och med hela ditt hjärta och din nästa såsom dig själv. Markusevangeliet 12: 28-31.

Jag förstår inte riktigt din sista fråga. Men jag tror att det aldrig är försent att säga förlåt. Guds förlåtelse har ingen gräns. Den finns där för dig och mig för att vi ska orka förlåta oss själva, förlåta andra och sist men inte säga förlåt till dem vi har gjort illa.

Jag tänder ett ljus för idag i kyrkan och ber om att du ska få känna att Guds kärlek omsluter dig idag och alla andra dagar.

Hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar