Frågor och svar om meningen med livet

1 Apr 2011, 10:00 193
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har grubblat länge nu på en väldigt intressant fråga, som jag inte får svar på.

I vilken av de två religionerna kristendomen och judendomen har människan mest ansvar för sig själv och i vilken av religionerna har människan mest ansvar för andra om man ser till regler, människosyn, utvaldhet, viktiga saker att följa, övertygelse m.m. och även varför?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Jättespännande fråga och mycket svår! Jag kan inte svara på den här. Det är en fråga som man måste sätta sig ner och samtala om.

Tänk så här att texterna och reglerna från Gamla testamentet delar judendom och kristendom med varandra. De gäller för oss båda. Men som kristen tolkar man Gamla testamentet utifrån Jesu liv, död och uppståndelse.

Det är nog så att skiljelinjerna inte går mellan religionerna utan mellan oss människor. I somras gjorde Fryshuset en interreligiös resa till Etiopien med unga judar, kristna och muslimer. Vi deltog i varandras gudstjänster i synagogor, kyrkor och moskéer.

Då upptäckte vi att en kristen, jude och en muslim kan vara mycket överens i en särskild fråga. Medan två kristna kunde i samma fråga inte alls komma överens.

Ett svar på din fråga är det beror mer på den enskildes tolkning än på religionen i sig.

Vill du veta mer finns en bra och lättläst bok av Christer Hedin. Boken heter Abrahams barn. Vi du engagera dig mer i frågan så ta kontakt med Fryshuskyrkan på Fryshuset
http://www.fryshuset.se/fryshuskyrkan/

Hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar