Frågor och svar om gynekologisk undersökning

12 Apr 2011, 10:00 304
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag är en tjej född 91, alltså 19 år. Jag har ett förhållande sedan 4 år tillbaka, min pojkvän är min fjärde sexpartner. Jag har aldrig gjort en gynekologisk undersökning (har faktiskt aldrig ens blivit tillfrågad). Jag har ätit p-piller i tre år och testat flera olika sorter. De flesta av mina kompisar har fått förfrågan men det har som sagt aldrig jag fått. Jag har testat mig för sjukdomar, tagit dagen efter piller och gjort graviditetstest så att jag är sexuellt aktiv vet min ungdomsmottagning om.

Det är inte så att jag upptäckt något som känns fel eller liknande som skulle vara anledningen till att jag vill undersöka mig, men det känns som om det kanske vore dags ändå.

Borde jag be om en undersökning?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

Jag tycker absolut att du kan boka tid för en undersökning. Det är alltid bra att kolla så att allt är bra, det kan kännas skönt att veta att du fungerar som du ska.

Det är inget konstigt med att vilja boka en gynundersökning, jag tycker att det är jättebra och ansvarsfullt av dig att göra det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar