Frågor och svar om depression

17 Apr 2011, 21:00 145
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag går ettan i gymnasiet, och har på senaste tiden känt mig otroligt omotiverad i allmänhet. Har mycket högre frånvaro än i nian, och pluggar inte alls tillräckligt mycket. Har inte heller någon motivation till mina fritidsintressen (ridning), och är nästan aldrig sugen på att åka till stallet trots att jag verkligen gillar att rida. Ibland har jag inte ens motivation till att umgås med mina kompisar. Har också varit väldigt trött på senaste tiden, somnar ofta då jag umgås med kompisar. Jag undrar vad det kan bero på.

Det känns som att trots att mitt liv flyter på mycket bättre och jag mår i allmänhet bättre än tidigare, mår jag ändå stundvis sämre än nånsin och förstår inte varför. Periodvis kan jag vara jätteglad, för att sedan känna mig deprimerad i flera veckor.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter som att du har periodvis små depressioner. Det går ju att minska genom medicin och kbt terapi. Medicinen kan göra att du håller ditt månde under en jämn nivå och inte får dom där svackorna. En del får även vår depressioner. Jag tycker du ska ta kontakt med din skolsköterska eller ungdomsmottagningen och förklara din situation. Depression gör att man känner sig utmattad och inte orkar speciellt mycket och att man sällan uppskattar livsglädjen och ser mer det mörka i det hela.

Eftersom ditt skolarbete påverkas, så borde du agera snabbt och göra något åt det. Skolarbetet påverkas lätt av depressioner. Du borde ta stöd av dina vänner och familj också! Men det är ju svårt att se såhär vad just din orsak kan vara till din situation.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar