Frågor och svar om Ätstörningar

19 Apr 2011, 14:00 128
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 15år. Jag har alltid varit smal, men nu har flera i klassen påpekat att jag är jättesmal och att dom säger att det ser ut som aneroxi. Jag är 173,5 cm och väger xx,x kg.. jag vet att det är lite.. Men jag vet liksom inte vad jag ska göra. Jag har alltid haft svårt att gå upp i vikt, men om jag är sjuk eller så kan jag gå ner 3 kg på bara en vecka och sen har jag väldigt svårt att få tillbaka vikten igen!
Snälla svara! Från orolig tjej.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Ska försöka förklara. Just anorexi är en ätstörning, en psykisk sjukdom. Den innebär att man undviker mat med flit, man får ångest när man äter, kanske tränar för att förbränna och liknande. Jag får inte intrycket av att det är så här du känner? En ätstörning handlar alltså om att man medvetet undviker mat och inte vill gå upp i vikt. Om det är inte är så du känner och handlar så har du inte anorexi även om du i dagsläget är underviktig. Vissa personer har väldigt svårt att gå upp i vikt, precis som andra har svårt att gå ner i vikt. Så länge du inte har en massa dumma tankar, äter som du ska och mår bra i själen så har du inte anorexi. Om även din mens och kropp mår bra så behöver du inte oroa dig för din undervikt överhuvudtaget, vi är alla olika skapta.

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar