Frågor och svar om Ätstörningar

19 Apr 2011, 14:00 135
Annat, 0 år
Question


Hej jag lider av ätstörningar, vägde 100kg förra vintern och väger 58kg nu är 176cm och vill fortfarande gå ner ännu mer i vikt, alla säger att jag är för smal och att dom är oroliga för.. nu har jag börjat uppleva att jag kräks efter varje gång jag äter, alltså jag kräks inte med vilja jag kräks för att jag mår dåligt. Jag äter bara en gång om dagen och då blir jag lite snurrig känns det som men också illamående. Jag brukar mäta min kropp ständigt mest då rumpan, midjan och låren och får riktig panikångest om den visar en eller en halv cm mer än förut samma när det gäller vågen, den visar både kilo och kilogram och redan efter typ 2 kilogram uppgång får jag ångest och vill få vågen att visa mindre, även efter jag ätit väger jag mig även om jag förstår att maten också väger lite. Då vill jag liksom ut och springa direkt efter jag ätit för att vågen visar +8 gram det gjorde den i allafall idag! Jag brukar inte känna hunger, jag äter vanligtvis 12 på morgonen och sedan kanske jag brukar känna hunger 10 på kvällen innan jag skall gå och lägga mig. Nu har jag faktiskt till och med slutat dricka ett fullt glas när jag äter utan jag dricker bara ett halvt glas på grund av att jag vet att det kommer skilja kilogrammen på vågen lite och min rädsla är att jag kanske inte kommer dricka alls. jag brukar faktiskt inte se mig som tjock när jag kollar mig i spegeln förutom att jag stör mig räjelt på vissa kroppsdelar, alltså det är mest underkroppen jag betraktar som tjock inte överkroppen för jag kan tydligt se mina revben sticka ut. Nu vill mina föräldrar att jag ska läggas in på behandling men det vill jag inte så jag undrar lite om dom kommer att hämta mig med tvång? jag vill också fråga om det verkar vara bulemi eller är det anorexi jag har eller kanske till och med båda? vad har ni för bedömning av att vad jag förmodligen kan ha?

Tacksam för ett svar!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina killen!

Hör att du har det kämpigt.
Jag är inte en läkare och får inte en sätta en diagnos men jag kan uttala mig om vad jag hör och tror.
Det är inte alls ovanligt att man exempelvis först får anorexi som sedan slår över till bulimi. Kroppen kan till slut inte stå ut med svälten, man överäter och sedan kräks. Man kan växla bulimiska och anorektiska perioder.
Jag tycker absolut att du ska söka hjälp eftersom detta är en sjukdom man behöver hjälp att komma ur. Tro mig, om du hade kunnat sluta själv med detta lidande hade du gjort det för länge sen. Låt mamma och pappa hjälpa dig till en ätstörningsenhet så du slipper lida i flera år till innan du söker hjälp. Ju förr du söker, desto snabbare blir du frisk. Det är du värd!

Var väldigt rädd om dig!

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar