Frågor och svar om bråk

21 Apr 2011, 20:00 226
Annat, 0 år
Question


Hej jag är 16 år och har problem med mig själv.
jag har sen liten vart agressiv eller ja snarare har ett frukstansvärt temperament och senare runt 11-15 eskalerade det och jag fick hysteriska anfall, slogs skrek osv.
2010 fick jag medicin för min ångest (cipralex) men som även funkade för mina agressioner.
Jag har en jävlig uppväxt och en barndom med både alkohol, psykiskt sjuk förälder osv men det är bakom mig sen länge och inget jag medvetet mår dåligt för.
nu för tiden är jag mest glad, tränar mkt, rätt lat när det gäller skolan men allt annat går bra förutom en sak.
jag har en flickvän (som är bra) vi har det underbart tillsammans men ibland hamnar vi i bråk och jag har svårt att acceptera hennes sätt att vara arg (är tyst och vill inte prata) jag blir ofta hetsig och ibland så arg att jag kan knuffas, dra upp henner ur sängen, ta tag hårt runt armarna för jag vill egentligen bara att hon inte ska gå men i sekunden är jag så jävla arg och kan inte hejda mig.
jag får såna frukstansvärda skuldkänslor och bara gråter och gråter i hennes famn då vi blivit vänner igen som vi alltid blir och jag lovar att jag aldrig mer ska göra om det och det försöker jag verkligen också jag lyckas hålla mig 3/10 gånger kanske men samma situation uppstår ibland.
jag är så trött på mig själv jag bryr mig 100 gånger mer än hon för hon vet att det är ngt fel på mig (men ingen vet vad) och jag vet inte hur jag ska hantera det.
hur hanterar man sin ilska i den här sekunden när man bara tappar kontrollen?
jag känner mig som världens hemskaste människa.
min pappa slog min mamma, är jag som honom nu?
jag vet att jag gör lika mkt fel som vilken misshandlare som helst men jag tycker jag är inte sån, jag är hjälpsam snäll och älskar mkt annars som person men inte när ilskan tar över, och då känner jag mig hemsk.
tacksam för svar.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Min första tanke jag får är att du skulle ha någon form av en diagnos förmodligen adhd. Man kan lätt göra tester för sådan hos sin skolsköterska eller hos ungdomsmottagningen och då känns det lättare att sätta finger på vad din orsak till dessa aggressiva beteende är. Är det någon som gjort denna test på dig? Jag tror av stor sannolikhet att du har den för symptomen är ångest, oro, hetsigt humör, koncentrationssvårigheter i tex skolarbetet (du berättade att du har problem med skolan), sämre impulsiv kontroll, känslomässig instabil osv. En del får diagnosen i äldre ålder som tex 40 års åldern, men vanligaste är ju att man får den under ungdomstiden, tonåren.

Det finns även en lite lättare variant som är add och är vanligare hos tjejer än killar. Sök upp och gör ordentliga undersökningar så får du säkert klart för dig vad dina problem kan vara orsaken av. Jag tycker du ska försöka låta hon vara ifred när hon blir sur/arg på dig, ibland krävs det lite tid för sig själv att vilja fundera utan att någon pratar och tjatar på en. Respektera hennes beteende, vi alla är olika och försök ansträng dig ännu mer, så fixar du det! Risken kan ju bli till slut tyvärr om ni inte löser detta är ju att er relation tar slut.

Det finns ju medicin som lindrar dina symptomer, du har ju redan haft kontakt med läkare, så sök upp för det där också! Ni ska ju inte ha det sådär, det finns ju dessutom säkert fler i din närhet som påverkas av dina utbrott.

Ett tips är också att gå och samtala hos någon om du känner att du vill ändra mer ditt beteende, kbt kan hjälpa, som man tex kan bota ångest för. Jag tycker faktiskt du ska gå i terapi för din tidigare bakgrund, då du sagt att du försökt förtränga saker och dom händelserna har du kvar i det undermedvetna i huvudet. Det kan vara skönt att prata av sig för en annan person som är vuxen, för att lätta lite av sina problem. Att förtränga funkar inte i längden nämligen, förr eller senare kommer dom upp till ytan igen. Det sägs att man ofta kan drömma mardrömmar om saker man varit med om i tidigare i livet om man inte bearbetar dom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar