Frågor och svar om självförtroende

25 Apr 2011, 21:00 197
Annat, 0 år
Question


hej, jag mår väldigt dåligt på grund av många saker. Men dom saker som gör att jag mår extra dåligt är att varje gånga jag ser mej i spegeln så blir jag deppig och så, jag kan inte se något som jag är nöjd med. Jag har börjat använda mascara för att försöka få fram mina ögon lite bättre men jag ser bara så trött ut då... Sen så ser min näsa ut som värsta stora potatisen, och jag skämms som bara den över att behöva visa den! Jag är inte heller den smalaste. Sen så har jag ansiktet proppfullt med finnar, och det är bara jag på hela skolan som har det, och ibland så får jag kommentarer som "men ååå, hur kan du gå sådär utan att klämma dom?!". Självklart blir jag väldigt nertryckt av mina "kompisar" när jag får sånna kommentarer. Och sist men inte minst. Jag är alltid tyng blöt om mina handflator, och när jag blir nervös så blir det bara värre, plus, att jag blir röd som en tomat i ansiktet. I skolan så är jag alltid rädd för att vi ska göra någonting där man måste röra vid varanndra.
Ingen annan vet om alla mina problem och det blir bara värre och värre!
Jag mår värkligen inte bra av mina problem och det känns som en stor sten aldrig ska försvinna från bröstet...
SNÄLLA, hjälp mej!

Svar

Hej tjejen!

Jag ser att det du skriver tynger dig verkligen och att du inte mår bra av detta.
Ofta för att må bättre behöver man arbeta med sig själv inifrån och ut och inte tvärtom. Självklart finns det vissa saker som man kan göra rent praktiskt för att må bättre. Ett av dem är att ha personer runt sig som stöttar en och uppskattar en för precis den man är.

Många utav dina problem som du beskriver kommer att försvinna med tiden, men jag förstår att det inte är någon tröst just nu. Har du någon vuxen som du litar på som du kan prata med om detta? Och om så är fallet, rekommenderar jag verkligen det. Det underlättar oftast att få prata med en vuxen som har massor utav erfarenheter. De är ofta väldigt duktiga på att ge tips och stötta i jobbiga situationer.

Jag skickar med några tips på vägen:
- Skriv en lista på egenskaper som du har som du själv gillar.
- Se på dig själv ur en positiv synvinkel, med det menar jag att våga säga till dig själv att du är smart, fin, snäll, duktig, osv. Även om du inte känner så just nu, så kommer det att kännas mer och mer naturligt efter ett tag.
- Innan du somnar varje dag, tänk att nästa dag innehåller en massa roliga och spännande saker. Att alla utmaningar som väntar kommer du att klara galant!

Nu kanske du undrar varför du ska göra ovanstående? Jo, för att när man tänker positiva tankar om sig själv så blir det lättare att trivas med sig själv och att känna sig mer självsäker. Ju oftare man tänker positiva tankar ju bättre mår man.

Stor kram!
//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar