Frågor och svar om depression

27 Apr 2011, 08:00 113
Annat, 0 år
Question


hej!
Jag har ett stort bultande,blödande,sårit hål i bröstet!
Jag mår verkligen skit!
Jag gillar smärtan i min själ,men vill att den ska försvinna!
Hur får man bort den,hur kan jag forsätta leva?
När jag var nio år försökte jag ta mitt liv första gången!
Hjälp mig,jag orkar inte längre!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter tragiskt hemskt det du är drabbad av. Du är heller inte ensam om att känna och ha det sådär!

Det du ska göra är ju att gå i samtal hos någon kurator, psykolog eller liknade. Eftersom du är bara 12 år bör du ta kontakt med BUP i din stad och börja gå där. Det kan ta några år att förbättra situationen, men ge det dit. Du måste berätta för någon vuxen med andra ord att du mår psykiskt dåligt och markera också att du faktiskt har självmordstankar. Det är allvarliga saker du går runt och bär på!

Det du kan göra är också att gå till ungdomsmottagningen eller ringa bris och prata av dig lite. Berättar du inte om dina bekymmer så kommer det förvärras och läggas på ännu mer problem. Det är heller inte ditt eget fel att du mår så som du gör, så lägg inte skulden på dig själv.

Om du har vänner så ta vara på dom, uppskatta dom och prata med dom så du kan få stöd. Vänner kan göra stora skillnader. Sen ska du även hitta någon aktivitet som du gör på fritiden för att få något roligt utanför skolan. Det är alltså för att du ska känna mer mening med att leva och kämpa. Det kan vara en sport, en filmklubb, en scoutförening eller liknade.

Det finns även självhjälpsböcker om självkänsla, för din är låg hos dig. Skriv en lista på allt du tycker är positivt och bra i livet, då får du bevisat för dig att det är mer än vad du faktiskt tror. Din familj bör du även använda dig av!

För att summera, du måste berätta för vuxen om dina bekymmer, annars kan det inte bli bättre. Det är omöjligt att problemen "försvinner" av sig självt, utan du måste jobba med detta i en längre tid framöver. Tänk också på att självmord är aldrig rätt väg att gå, tänk på din familj och nära.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar