Frågor och svar om mobbning

27 Apr 2011, 17:00 126
Tjej, 15 år
Question


Hej vad ska man göra om man blir mobbad av folk men dom som gör det bara nekar till det?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är tyvärr det vanligaste problemet med mobbning, andras förnekelse. Jag tycker du ska ta kontakt med lärare och vuxna för att försöka få stöd. Kanske har du en skolkurator och liknade du kan vända dig till. Skriv ner dina tankar och känslor, skriv även en dagbok som beskriver exakt vilka ord, vilka händelser som hände, som kan styrka att detta faktiskt har hänt. Om du har vänner bör du även försöka få dom med dig på din sida, som kan vara vittne till det hela och ev säga ifrån.

Du får inte lägga skulden på att saken är ditt fel, det leder bara till att du självmobbar dig. Jag tycker du ska prata med din familj också, en familj kan vara enormt bra stödjare. Du kan även förklara att du upplever dig kränkt och utsatt och då har skolan en skyldighet enligt lag att göra något åt det.

Fokusera mera på hjälp från vuxna, än att själv säga ifrån. Du kan ju även fråga dom som nekar till mobbning vad mobbning är för dom. De har antagligen en helt fel bild av vad det är. En mobbare ser sig själv sällan som en mobbare heller, så det är anledningen till förnekelsen. Det är ett sätt för dom att kunna fortsätta mobba.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar