Frågor och svar om mobbning

30 Apr 2011, 09:00 128
Tjej, 13 år
Question


Hej En min klass är ganska mobbad. Vi går i åk 6 och det har hålit på flera år nu och hela klassen kallar henne hora, fetto och massa saker och jag börjar regerar på mobbningen jag vågar inte säga till dom att dom ska sluta. Jag gillar henne som kompis och jag vet inte vad jag ska göra om detta forsätter och typ alla snackar bakom ryggen på henne.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är jätteviktigt att du finns där för henne. Du kan försöka sätta dig med henne i matsalen, prata lite kort med henne på rasten eller bara visa att du bryr dig. Sen tycker jag faktiskt du ska ta dig mod till att faktiskt säga ifrån till dessa elever, om du ingenting gör åt det, så visar du att det är helt okej att bete sig så. När dessa rykten sprids och du hör det kan du ju berätta sanningen, att det inte alls stämmer. Det behövs verkligen en försvarare för denna utsatta tjej. Hon behöver någon som står på hennes sida.

Tänk dig själv om det vart tvärtom, du som var utsatt och tjejen vore i din situation nu. Hade du inte önskat av allt att hon skulle ha agerat? Du kan ju skriva en lapp till henne där du förklarar att du ser att detta sker och att du vill hjälpa.

Sen ska vi tänka på att det är vuxnas ansvar att ta tag i detta. Det du ska göra är att förmedla detta till en vuxen, berätta vad du ser, vilka som är inblandade, sen får vuxna ta tag i det. Men jag tycker verkligen du ska ta ditt mod och visa för eleverna att detta beteende är inte okej mot denna tjej. Säg till dom att hon har lika mycket rätt att få finnas, få vara som hon är utan att någon ska påpeka det.

I en mobbningsprocess ingår en publik, dvs mobbare, medlöpare (mobbarens kompis), publik som inte vågar ingripa.. Du kan ju försöka hitta någon mer som är på din och den utsattes sida, ju fler som går emot mobbarna, ju svagare blir mobbarna.

Du kan ju även hänvisa den utsatte till skolkuratorn, som har tystnadsplikt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar