Frågor och svar om depression

1 May 2011, 10:00 141
Tjej, 20 år
Question


Hej jag är en tjej som har haft en Depression o sen så kommer en kompis till mej att jag fejkar med depressionen kan man fejka med den ?? vilket jag tror att man inte kan göra

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Depressioner är något man ska ta på allvar. Man ska inte utgå att personen ljuger, man ska finnas som stöd för personen. Ingen vill vara inne i en djup depression, det tar både energi och koncentration. Visst, det är klart att det finns dom som ljuger om att de är verkligen deprimerade bara för att få ompyssling och uppmärksamhet, men det är inget man ska utgå ifrån. I slutändan kommer det fram ändå senare om den talat sanning.

Jag tycker du ska skriva en lapp/brev till den personen som anser att du ljuger och verkligen förklara dina känslor och tankar. Den personen verkar ha dålig empati för dig och behöver därför öka den. Annars kan du faktiskt skita i den där "vännen" som jag inte anser vara en riktig vän om den utgår ifrån att du ljuger, lämna den och ägna tiden åt dina andra vänner istället. En del vänner kan vara så upptagna med sig själva, så de bryr sig inte om sina vänners månde och dom vännerna brukar jag slänga i papperskorgen. Sen kan det ju faktiskt vara så att både vännen inte vet mer in gående vad som krävs för en depression och sen kan det faktiskt vara så att du försöker visa upp en fasad, att visa att du är glad utifrån, men inte vågar visa ditt månde som är trasig och sorgsen.

Jag skulle vilja veta om du fick/får någon hjälp för din depression i form av samtal eller medicinering? Du kan vända dig till din skolsköterska eller ungdomsmottagningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar