Frågor och svar om Ätstörningar

5 May 2011, 20:00 147
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag har under några år mått väldigt dåligt psykiskt. För drygt ett år sedan åkte jag in akut till vuxen psykiatrin och fick omedelbart behandling för depression.
Från och till under dessa år har jag haft problem med maten och gick ner ca 10 kilo på ett år. Jag har haft perioder då jag även har kunnat äta normalt. Vilket jag är stolt över.
Nu har dessa problem uppstått igen, denna gång är det värre.
Antingen äter jag väldigt lite eller så äter jag "normalt" och sedan kräks upp det, eller försöker bli av med maten på annat sätt. T ex genom träning.
Det här stör min vardag och det enda jag tänker på är vad och hur mycket jag skall äta. Så fort jag ätit får jag stark ångest och ångrar att jag ätit. För bara någon dag sedan fick jag någon slags panikångest. För första gången. En väldigt obehaglig kännsla.
Bör jag kontakta psykitrin och berätta det här? Eller hur ska jag göra?
Tacksam för svar och tipps.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina kämpe!

Du ska absolut ta kontakt med psykiatrin eller direkt med en ätstörningenhet (alla finns på http://www.abkontakt.se) så att inte detta förvärras mer än det redan gjort. Det är inte meningen att du ska straffa dig själv när livet är tungt och bli "snäll" när det går lite bättre. Tar man inte tag i en sån här sak blir det så här hela livet, att pendla mellan en slags dispens och sjukdom. Ta hjälp, absolut!

Du klarar det här, du har redan tagit dig igenom tunga saker och har därmed styrkan!

All värme och styrka på vägen, stor kram Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar