Frågor och svar om kurator

2 Apr 2001, 00:00 377
Annat, 0 år
Question


Jag heter Sarah och jag vill bli skolkurator men vet inte vilken skola eller vilken linje jag ska söka in på om 3 terminer. Jag gillar verkligen att bry mig om folk och jag gör mitt bästa för att min omgivning ska må bra. Snälla, hjälp mig hitta en bra och rolig skola.

Svar

Hej Sarah! Den vanligaste utbildningen att gå för att bli skolkurator är att gå Socionomprogrammet. Det är en 3,5 år lång utbildning. Den finns i Jönköping, Lund, Stockholm - Stockholms universitet, Ersta & Sköndal högskola och Södertörns högskola, Umeå, Örebro och Östersund - Mitthögskolan.

När man gått Socionomprogrammet har man skaffat sig en utbildning som inte enbart leder till skolkurator, utan även leder till andra jobb inom det området där man jobbar med och för sina medmänniskor. Jag tänker då på socialsekreterare, fältassistent, kurator inom vården m.m. Vilken av de skolor som jag räknat upp som är bäst och roligast vet jag inte. Jag har hört att alla ska vara bra. Om en utbildning/ skola är bra beror på så många saker. Du kanske vill studera på en skola som ligger nära ditt hem eller så vill du gå på en speciell skola oavsett hur långt det är dit?

Nu har du 1,5 år kvar i gymnasiet. Jag tycker att du redan nu ska kolla upp
om de olika utbildningsalternativen. Varför inte fråga kurator på din skola
var han/hon gick sin utbildning? Ta hem broschyrer från de olika skolorna,
det finns säkert hos din studie- och yrkesvägledare. Har de inte kommit än, så är de på väg. Tänk också på att det finns liknande utbildningar, men som då inte leder till socionomexamen. Bl.a. på högskolan i Trollhättan/ Vänersborg finns en utbildning som heter Socialpedagogiskt program. Efter den utbildningen kan man arbeta med liknande arbetsuppgifter som en kurator. På den skola jag arbetar har hon som arbetar som kurator på det individuella programmet den utbildningen. Hon jobbar mer pedagogiskt med eleverna, deltar mer i undervisning och i grupper, samtidigt som hon har den kurativa förmågan.

Liknande utbildningar som denna finns på olika högskolor runt om i landet, men jag kan inte redovisa alla här, utan det söker du bäst efter själv beroende på om du är intresserad eller inte.

Det är kul att höra att du vill jobba med och för dina medmänniskor, men
glöm inte bort dig själv. Det är lätt att man tar med sig jobbet hem, att
inte kunna släppa tankarna på dem man möter. Det är viktigt att känna sig
själv och kunna säga stopp när man känner att det blir för mycket. Det är
något som du också kommer att lära dig under utbildningen, och det är
viktigt.

Jag kan ändå inte låta bli att puffa för min utbildning. Vill du jobba med
och för dina medmänniskor, hjälpa dem hitta rätt i livet, då är arbetet som
studie- och yrkesvägledare perfekt. Läs och fråga, du har tid på dig att hitta information.

Lycka till

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar