Frågor och svar om mobbning

17 May 2011, 20:00 157
Annat, 0 år
Question


Hej käre du!
Jag har en fråga.
Jag har funderat väldigt mycket på att byta skola eftersom att jag har blivit mobbad i 2 år nu av killarna i min klass och jag trivs inte alls i min skola.
Gör jag rätt val eller borde jag kämpa?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Att byta skola är ett misslyckade ifrån skolan och man ska inte låta skolan vinna över en. Man ska stå upp för sin rätt och inte ge upp sin rättighet om att ha en trygg och bra skolgång. Det är väldigt viktigt att ni fortsätter trycka på skolan, de måste enligt lag agera och stoppa kränkningarna som sker. Tjata på rektorn, tjata på lärarna, förklara för din familj hur du känner dig, få din familj att kämpa. Be skolan att visa deras likabehandlingsplan och hittar man brister i den, se till så dom förbättras. Hitta stöd hos en lärare som du känner förtroende för. Försök göra så de förstår allvaret i det hela.

Om det är så att du inte pallar gå en dag till skolan, så stanna hemma någon dag, ibland kan det vara en varningsklocka för lärarna om de inte upptäckt mobbningen innan. Din skola bryter om lagen om de inte agerar när du ber om hjälp, vilket du kan anmäla till barn och elevombudet, då görs en utredning om din skola agerat tillräckligt.

Det är jättebra om du hittar någon i klassen/skolan som finns som stöd, som gärna går emot mobbaren och säger ifrån. Vet att detta är svårt att hitta, få försvarar de utsatta. Men att leta efter sådana är en bra sak att göra. Gör också något roligt efter skolan tex någon sport, så du får en mer meningsfullt liv som känns roligt. Då har man nått bra att se fram emot när man är i skolan om det är tungt.

Det är också viktigt att du meddelar föräldrarna om vad som hände under dagen i skolan, säger du ingenting, kan heller ingenting förbättras. Det är aldrig ditt fel att du blir utsatt, så försök inte lägga skulden på dig själv. Om ni har kämpat i längre tid utan resultat kan du ju byta skola.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar