Frågor och svar om Ätstörningar

19 May 2011, 19:00 157
Tjej, 17 år
Question


Jag har ätstörningar , det vet jag. men jag kan inte bryta mönstret. Har alla kriterier för anorexi, förutom vikten. Behöver gå ner ett kilo till för att uppfylla det. Jag kommer inte ta mig ur det om jag inte får hjälp det vet jag, men jag kan inte förmå mig att söka hjälp för jag vill verkligen inte missa skolan. Dessutom så vill jag bli flygvärdinna när jag blir vuxen och då måste man vara psykiskt frisk, menas det nuläget när man söker jobbet eller att man ska vara journal fri? Det är mycket det som får mig att tveka att söka hjälp också. Plus att jag inte vågar, för att alla skulle kolla på mig som om jag var för tjock för att ha anorexi, men det är ett annat problem. Min fråga och största oro är alltså, hur mycket kommer det påverka min framtid om jag söker hjälp? Kommer jag kunna söka vilket jobb jag vill i framtiden?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Bra att du insett att du inte kan ha det så här längre. Tycker inte du ska fokusera på ett kilo hit eller dit, det spelar ingen roll vilken vikt man har på en ätstörningsenhet. Dessutom är det så att de allra flesta på en ätstörningsenhet är helt normalviktiga. Många har tankar och känslor kring mat som de mår dåligt av och det är det som avgör om man har en ätstörning eller ej.
Jag rekommenderar varmt att du tar tag i det här nu så att du kan bli frisk och få förvekliga ditt yrkesval. Det är inte så att man ska vara prickfri i ens journaler, de har inte ens möjlighet att få se din sjukdomshistorik utan det som checkas är en hälsokontroll så att de ser att man inte är sjuk på olika sätt när de anställer en. Desto mer anledning att ta tag i ätstörningen nu alltså så att du inte behöver bli nekad ett jobb då pga att du fortfarande är sjuk.
Sök hjälp hjärtat så att du kan njuta av livet igen. Alla ätstörningsenheter ligger på http://www.abkontakt.se

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar