Frågor och svar om Ätstörningar

19 May 2011, 19:00 104
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag tror inte att jag har bullimi eller anorexi, men jag har ändå problem åt det hållet, så till den grad att det har blivit ett riktigt problem.
Jag äter ofta väldigt mycket och har svårt att knontrollera mig när jag äter. Därefter mår jag otroligt dåligt över det och känner mig ful och äcklig och vet inte vad jag ska ta mig till. Dagen efter försöker jag att inte äta något alls, fast det brukar jag inte riktigt lyckas med, och så tränar jag extra hårt. I perioder tränar jag mycket och äter hälsosamt, men så "faller jag tillbaka", äter jättemycket och känner mig sämst.
Finns det någonting jag skulle kunna göra för att själv jobba med det här, eller har du något annat råd om hur jag borde hantera det här? Jag tänker bara på min vikt och hur mycket mat jag har ätit numera och jag vill inte ha det så...

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Du ska absolut ta hjälp för det här. Något som är viktigt att veta är att en ätstörning handlar om tankar och känslor man har om sig själv och kroppen, så tänker man så här som du gör så har man alltså en ätstörning och då behöver man få hjälp. Det finns flera av olika diagnoser förutom anorexi och bulimi men dessa behöver du inte fokusera på utan komma ihåg att bara för att man tex inte kräks eller för att man inte alltid svälter sig så betyder inte det att man inte är sjuk. Eller att man inte är sjuk nog att ta hjälp. Alla som mår dåligt med sig själva på det här sättet, har sådana här tankar som du ska söka hjälp. Oavsett uttryck det tar (som att du ibland äter massa osv).
Jag råder dig att ta kontakt med en ätstörningenhet. Alla ligger på http://www.abkontakt.se

Kom ihåg att du är värd att få må bra med dig själv så ta den hjälp som behövs för att bli frisk.

All värme! Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar