Frågor och svar om kompisrelationer

23 May 2011, 23:00 136
Annat, 0 år
Question


Hej!
Min "bästa" kompis i skolan är alltid jättetaskig mot mig. Alltså, hon typ klagar alltid på allt som jag gör och visar ingen hänsyn. Däremot så tycker hon att jag alltid ska vara jättesnäll och sitta och titta på när hon målar sina jävla teckningar hela dagen lång. Har varit kompisar i nästan 4 år nu. Först så var vi en till också, men hon fick nog och bytte ungänge. Jag och hon är fortfarande kompisar, men inte hon och den som jag hänger med nu. För någon månad sedan så fick min kompis reda på att hon har Aspergers. Nu känner jag att jag bara inte orkar vara hennes lilla slav längre, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag har försökt prata med henne, men hon bara bryr sig inte. Hon kan verkligen vara jättesnäll ibland, men oftast inte. Jag vet ju att hon har en sjukdom, och att ingen annan skulle vilja vara med henne om jag inte var det. Men jag bara vill inte längre. Jag vill liksom också ha ett kul liv. Är jag helt hjärtlös?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Personer som har asberger kan vara impulsiva, intensiva, ibland lite egoistiska, de har även svårt med känslor. De har även en förmåga att fokusera mer på en sak, tex att måla och då är det nästan det ända som gäller. Man ska behandla dom med respekt och ta hänsyn till deras handikapp. Det är ett svårt läge du är i, du vill ju göra henne glad och hjälpa henne, samtidigt som du tycker det blir för jobbigt.

Kan du inte vara med andra vänner också? Finns ju inget som säger att du endast måste vara med henne hela tiden. Det är bra att ha olika vänner som är helt olika varandra, då har man en bra spridning och kan prata/göra olika med dom. Men ibland så dör ju tyvärr vänskapen ut och ibland kan det faktiskt vara naturligt att man går skilda vägar. Beslutet kan bara du personligen ta, men jag tycker du ska försöka ta ett till snack med henne, om att du vill träffa lite andra vänner också. Själv har jag haft många vänner som har haft den diagnosen och det tar ju ett litet tag innan man förstår hur den tänker och hur man själv ska agera gentemot den. Men de flesta av dom vännerna har försvunnit. Det gäller att veta hur man ska hantera dessa människor.

Jag tycker du ska fundera ut på allt kul ni gjort under dom här 4 åren. Ibland glömmer man faktiskt bort hur skoj man har haft när man är nere i en svacka//mörker. Överväg då om ni fortfarande har skoj.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar