Frågor och svar om syskon

23 May 2011, 23:00 231
Tjej, 15 år
Question


Hellu :) Jag är en tjej på 15 vintrar och har ett litet problem. Det är så att jag går i högstadiet och jag älskar det, jag har få men otroligt underbara vänner som jag älskar jättemycket och jag är omtyckt av nästan alla i skolan och har bra betyg och är absolut inte mobbad av någon. Innan jag började högstadiet så var jag retad av killarna i min klass, kanske för att jag var lång och annorlunda. Men tack vare mina vackra vänner så har jag ett bra självförtroende och är pratglad, utåtriktad och älskar min längd! Men nu har min lillebror börjat i samma skola som mig och han är så blyg. Han är supersnäll och trevlig men har inte fått några kompisar på ett helt år sen han började här (han har bara en kompis från sin gamla skola) för hans årskurs är skitjobbig med idioter till elever. Jag oroar mig varje dag för honom och tro det eller ej men jag ber för honom varje kväll att han ska träffa kompisar! Jag skäms lite för det men jag kan bli lite sur på honom ibland bara för att han får mig att må dåligt nu när jag har det så bra... Saken är att han ser skitbra ut verkligen och är atletisk så om han skulle ha ett bättre självförtroende så skulle han få hur många vänner som helst! Snälla, vet du om det finns något jag kan göra så att hans självförtroende blir bättre?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det går ju tyvärr inte att skaffa/ge vänner till andra, även fast man hemskt gärna vill det. Det du kan göra är ju att få honom att gå i någon idrott eller förening utanför skolan, som gör att han träffar folk i sin ålder med samma intressen. Sen ska du ju såklart verkligen stötta honom, finnas som stöd och lyssna på honom när han behöver. Det finns bra självhjälps böcker som man kan läsa gällande självförtroende och självkänsla. Familjens stöd och peppande är guld värd för honom.

Be honom skriva en lista på saker som han är bra på, tex rita, städa osv. Sen en annan lista på saker som han lyckas med tex att det gick bra på ett prov som han inte trodde. Sen kan han sätta upp listan där han ser den varje dag tex vid sängen, så han kan intala sig själv om att han är duktig, värdefull och bra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar