Frågor och svar om självförtroende

1 Jun 2011, 21:00 109
Tjej, 13 år
Question


Hej jag vill vara omtyckt, men det går inte jag vet inte varför. Det finns en tjej i min klass som alltid sägger taskiga saker. Nu försöker hon göra så att jag blir ovänn med en annan. Jag blev tvungen att jobba med en kille i min klass. Han satt bara och lyssnade på musik. Jag gjorde allt arbete själv och dagen för redovisninge sa han till alla att det var mitt fel at redovisningen blir dålig eftersom jag inte skickade mitt arbeta till hnom så han kunde sätta ihop våra arbeten. Han sa att jag var oansvarig och sa en massa andra taskiga saker fast det igentligen var han som var orsaken bakåm allt, jag vågade inte sägga nåt efetrsom han bara skulle få mig till den skyldige i alla fall sen. Han är ganska självsäker och alla är rädda för honom. Jag jobbar mycke bättre än honom men ändå tycks en viss lärare älska honom. Hon är såå trevlig mot honom och mot mig är hon motsatsen. Ibland känner jag att jag vill ändras, att vara så kaxig somn många andra för att få respekt, respekt av de andra är nog det ända jag kräver. Men det käns som att jag bara är en liten skitunge som ingen bryr sig om och som de behandlar som skit! varför kan jag inte bli lika omtyckt och respekterad som de andra? Till nästa år vill jag ändras. Antingen så blir jag en sån typ som alltid är tyst och pratar så tyst men det är så svårt eftersom jag pratar mycket och högt. Alternativ två är att jag blir en sån kaxig typ som alla gillar´, eller så fortsätter jag så som jag är..

Svar

Hej på dig!

Det viktigaste är att du utgår från dig själv. Jag tycker absolut att du ska våga säga ifrån och våga visa att ingen har rätt att "sätta sig på dig". Att vara tuff i situationer där man tex måste stå upp för sig själv tycker jag att man kan vara så högljudd som situationen kräver.

Gällande det där med att folk försöker göra så att du hamnar i trubbel, tycker jag att du ska ta och säga ifrån, både till dem och till den läraren som du hade under redovisningen. Skolan är viktig och det är absolut inte ok att någon försöker förstöra för dig! Jag vet att vissa killar och tjejer kan vara lite skrämmande eftersom att de är lite av en översittare. Dock är det viktigt att du säger ifrån och tar hjälp, antingen utav dina föräldrar eller en bra lärare.

Lycka till!!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar