Frågor och svar om självförtroende

1 Jun 2011, 21:00 134
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag vet inte om du är rätt person att fråga, men jag gör det ändå & hoppas att du svarar för att få en klarhet i det "problem" jag har.

Jag har väldigt svårt för att redovisa muntligt, får panik. Klarar inte av det. Skolkar lektioner som jag vet att jag kommer att få redovisa på. Gillar inte att åka buss, tåg. Betala i kassor. Ja nästan med allting. Man kan väl säga att jag inte gillar att vara i "centrum". Detta är verkligen skitjobbigt då det hindrar mig från att göra saker som jag egentligen skulle vilja göra men som jag inte vågar att göra. T.ex om kompisar vill att jag hänger med på saker, säger jag att jag är upptagen & inte kan följa med. Mina kompisar har börjat märka av det & säger. Men komigen det är inte så farligt. Ni är bara en liten grupp, ska bara läsa för 3 personer. Grejen är att, det spelar ingen roll hur många personer som är med i bilden. Kan även tycka det är obehagligt att vara i centrum med bara 1 person. Alltså, om ja ska redovisa för min lärare själv, tycker jag det är ungefär lika jobbigt som att redovisa för hela min klass. I vissa fall är jag väldigt blyg av mig, men för det mesta är jag rätt så galen. Så jag förstår verkligen inte vad problemet är. Tror det handlar väldigt mycket om att jag har dåligt självförtroende. Jag ska även börja gå till BUP för att ta tag i problemet. Men det känns som jag behöver en lösning nu! Iaf något litet, som iaf gör en liten skillnad. Man kan väl säga att det är ett socialt handikapp. Är väl rädd för att granskas eller något. Kanske social fobi?!

Har du några tips? Vad ska jag göra? Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Ja, det där verkar vara oerhört jobbigt. Jag skulle rekommendera dig att prata med någon som arbetar med KBT . Börja hos någon utav dem och sedan kanske skaffa en coach som kan hjälpa dig igenom det som känns jobbigt.
De som arbetar med te.x. KBT arbetar ofta med saker som panikångest eller fobier. De är duktiga på att hjälpa till att bryta det negativa som händer i kroppen när man utsätts för sådan som stressar upp en.

Sök på goggle om KBT så kan du hitta folk som är jätte duktiga på detta området. Det är nog rätt bra om du berättar för dina föräldrar så att de kan vara en del utav utvecklingen. Jag vet inte om hälsovården kan erbjuda ovanstående helt gratis, men det kanske är värt att se efter. Kom ihåg att det är JÄTTE vanligt att man tar hjälp för det som du beskriver!

Jag hoppas att jag kunde vara till någon hjälp!

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar