Frågor och svar om samlag

27 Feb 2001, 00:00 317
Annat, 0 år
Question


Jag sökte för ca 8 måndaer sedan hjälp på ungdomshälsan där jag bor eftersom jag börjat få konstant ont i underlivet. En gynundersökning gjordes, men allt såg friskt ut, så jag skickades hem med ett; - du kan ju alltid söka akut på kvinnokliniken ifall det blir värre. En månad senare var jag tyvärr tvungen att göra detta. Sedan dess har jag mött flera läkare, blvivit undersökt och fått diverse medel och värktabletter. Inget. Förrän jag blev titthålsopererad - då fann man svaret: Endometrios. Detta är visserligen ovanligt hos unga kvinnor, men de flesta som jag kommit i kontakt med berättar samma sak; -det började i och med att de fick mens...Jag önskar att Sveriges alla ungdomsmottagningar informerar om Endometrios. Mensvärk-PMS och samlagssmärtor kan ju faktiskt vara så allvarligt som en kronisk sjukdom.

Svar

Endometrios, är en förekomst av vävnad som liknar livmoderslemhinnan men är lokaliserad utanför livmodern. Den kan vara smärtsam, men förlöper oftast med lindriga symptom och kan därför vid undersökningar vara lätt att förbise. Förekomsten av Endometrios uppskattas till ca 5 - 15% hos fertila kvinnor.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar